HerNews.gr
Health

Γιατί πεινάτε πάντα αργά το βράδυ;

Όταν μένετε ξύπνια μέχρι τις 2 τα ξημερώματα με το στομάχι σας να γουργουρίζει και να πεινάτε, κοιτάζοντας το ταβάνι, ενώ σκέφτεστε τι να φάτε, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Αν πεινάτε, θα πρέπει να φάτε κάτι, ανεξάρτητα από την ώρα της μέρας. Η πράξη του να τρώτε αργά το βράδυ δεν επηρεάζει πάντα τον μεταβολισμό, ούτε οδηγεί σε πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχετε ακούσει. Η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού είναι αυτό που πρέπει να σας απασχολεί περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, αν τυχαίνει να μένετε ξύπνια ως αργά σε τακτική βάση, είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε λαχτάρα για φαγητό αργά το βράδυ.

Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή την ιδέα ότι το στομάχι μας «κλείνει» στις 6 το απόγευμα. Όσο μένουμε ξύπνιες το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό να αναζητήσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτες. Συνιστούμε να τσιμπολογάτε έναν συνδυασμό τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες, άπαχη πρωτεΐνη και μερικά υγιεινά για την καρδιά λιπαρά.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν μια πιο σταθερή απελευθέρωση ενέργειας έναντι ενός σνακ με ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση της ενέργειας και της διάθεσης.

Τι σας κάνει να πεινάτε το βράδυ;

Η πείνα είναι μια φυσιολογική ανάγκη για κατανάλωση τροφής και παροχή ενέργειας στον οργανισμό.

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ επειδή έχετε πόνους στο στομάχι, νιώθετε ότι βρίσκεστε σε εγρήγορση και δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το φαγητό, τότε πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να φάτε κάτι.

Μερικοί λόγοι γα τους οποίους μπορεί να πεινάτε είναι επειδή έχετε παραλείψει κάποιο γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή έχετε φάει πιο μικρές μερίδες από το συνηθισμένο.

Επίσης παίζει ρόλο αν ασκείστε τακτικά, γιατί τότε το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη τροφή για αποκατάσταση. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν  κι αυτές την όρεξή σας.

Είναι κακό να τρώτε τη νύχτα;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φαγητό τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό τους. Αν και είναι αλήθεια ότι ο μεταβολικός ρυθμός των περισσότερων ανθρώπων είναι πιο αργός τη νύχτα, πολλές έρευνες έχουνε βρει ότι τα μεγέθη των μερίδων ήταν ουσιαστικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού βάρους κι όχι ο χρόνος του φαγητού.

Μπορεί να χρειαστείτε ένα νυχτερινό σνακ για να διαχειριστείτε ορισμένες καταστάσεις υγείας. Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να επωφεληθούν από ένα σνακ πριν πέσουν για ύπνο. Έτσι, θα διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου κι ινσουλίνης στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν πεινάσετε το βράδυ, ξεκινήστε με ένα μικρό, καλά ισορροπημένο σνακ και δείτε πώς νιώθετε μετά από δεκαπέντε λεπτά. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας. Εάν εξακολουθείτε να πεινάτε, σερβίρετε στον εαυτό σας άλλη μια μερίδα και φάτε μέχρι να νιώσετε χορτασμένες.

Επιλέξτε τροφές με μείγμα σύνθετων υδατανθράκων, υγιεινών λιπαρών κι άπαχης πρωτεΐνης, που θα είναι πιο χορταστικές. Δοκιμάστε για παράδειγμα γιαούρτι με μούρα και μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Προσπαθήστε να έχετε ένα μεγαλύτερο δείπνο την επόμενη μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πώς επηρεάζεται η πείνα σας το βράδυ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν το πρωινό ή μετά;

Her News

Pfizer: Πως αντιδρά το εμβόλιο στην παραλλαγή Δέλτα;

Her News b

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού

Her News