HerNews.gr
Health

Μελέτη εξηγεί γιατί δεν πρέπει να μένετε άυπνοι όλο το βράδυ

Όταν σκεφτόμαστε τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο καλά, σίγουρα ο ποιοτικός ύπνος είναι ψηλά στη λίστα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, το να μένετε άυπνοι όλο το βράδυ μπορεί πραγματικά να γεράσει τον εγκέφαλό σας. 

Τι συμβαίνει όταν είστε άυπνοι;

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ήθελαν να αξιολογήσουν τις σχέσεις μεταξύ της ηλικίας του εγκεφάλου και της στέρησης ύπνου. Προσέλαβαν 134 άτομα με μέση ηλικία 25 ετών για να υποβληθούν σε διαφορετικές συνθήκες ύπνου, με μερικούς να υποστούν ολική στέρηση ύπνου κι άλλους μόνο μερική.

Οι συγγραφείς της μελέτης ορίζουν τη συνολική στέρηση ύπνου ως περισσότερες από 24 ώρες παρατεταμένης εγρήγορσης. Οι ομάδες μερικής στέρησης ύπνου, εν τω μεταξύ, κοιμόντουσαν τρεις ή πέντε ώρες τη νύχτα.

Μετά από κάθε νύχτα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τον εγκέφαλό τους. Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι όσοι ήταν εντελώς άυπνοι εμφάνισαν αυξημένη ηλικία του εγκεφάλου κατά ένα έως δύο χρόνια σε σύγκριση με την αρχική τους μαγνητική τομογραφία.

Τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στις ομάδες μερικής στέρησης ύπνου, κάτι που είναι καθησυχαστικό εάν έχετε την τάση να χάνετε μερικές ώρες ύπνου.

Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες στην ομάδα ολικής στέρησης ύπνου μπόρεσαν να επαναφέρουν τον εγκέφαλό τους στην αρχική ηλικία μόλις κοιμήθηκαν μια ολόκληρη νύχτα.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι « μαζί τα συγκλίνοντα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η οξεία ολική απώλεια ύπνου αλλάζει τη μορφολογία του εγκεφάλου σε μια κατεύθυνση που μοιάζει με τη γήρανση σε νεαρούς συμμετέχοντες και ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες με τον ύπνο ανάκαμψης».

 Με λίγα λόγια λόγια λοιπόν ο ύπνος είναι απαραίτητος! Η διασφάλιση ότι πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βοηθήσετε το σώμα σας να γνωρίζει πότε πρέπει να νυστάζει και να ξέρει πότε να ξυπνά. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News</span

Νεότερα Άρθρα

Κανέλα: Πώς το γλυκό αυτό μπαχαρικό θα βελτιώσει την υγεία σου

Her News

Οι μυρωδιές βελτιώνουν την μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη

Her News

Aloe: Το πολύτιμo φυτό και πως να το χρησιμοποιήσεις

Her News b