HerNews.gr
Ψυχολογία

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε μεγαλώσει με ναρκισσιστές γονείς 

Όλοι έχουμε ακούσει για τους ναρκισσιστές και την εμμονή τους με τον εαυτό τους. Τι γίνεται όμως αν εσείς είχατε ναρκισσιστές γονείς;

Σε έναν κόσμο όπου η αυτο-βοήθεια και η προσωπική ανάπτυξη έχουν γίνει το μάντρα πολλών, μπορεί να είναι δύσκολο να χαράξουμε τη γραμμή μεταξύ αυτοεκτίμησης και ναρκισσισμού. Κι όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, οι συνέπειες μπορεί να είναι βαθιά τραυματικές.

Ας δούμε όμως μερικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε μεγαλώσει με ναρκισσιστές γονείς.

Σημάδια ότι μεγαλώσατε με ναρκισσιστές γονείς

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι είστε πάντα αυτός που φροντίζει όλους τους άλλους στην οικογένειά σας. Οι γονείς σας μήπως ήθελαν να είστε κάτι σαν τον προσωπικό τους βοηθό; Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να είστε πάντα σε επιφυλακή και πάντα διαθέσιμοι. 

Επίσης ένα σημάδι ότι είχατε ναρκισσιστές γονείς είναι αν σας έμαθαν ότι το να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας είναι κάτι κακό. Αν οι γονείς σας εκτιμούσαν μόνο όταν καταφέρνατε κάτι, όπως τέλειοι βαθμοί στο σχολείο ή διάκριση σε ένα άθλημα, μάλλον ήταν λίγο ναρκισσιστές. 

Οι γονείς σας ήθελαν να σας μετατρέψουν σε μια μίνι εκδοχή του εαυτού τους; Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ακολουθήσετε τα βήματά τους, να φοράτε τα ίδια ρούχα και να έχετε τα ίδια χόμπι. Επίσης είναι ένα σημάδι για το τι είδους γονείς σαν μεγάλωσαν.

Αν αναγνωρίσατε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στον τρόπο ανατροφής σας, τότε μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον ναρκισσισμό. Έτσι θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα δυσλειτουργικά μηνύματα με τα οποία μεγαλώσατε και θα αρχίσετε να εργάζεστε για να αντιμετωπίσετε.

Αφιερώστε χρόνο για να αναγνωρίσετε το μικρό παιδί που είναι ακόμα μέσα σας και ρωτήστε ποιες ήταν και ποιες είναι οι ανάγκες του.

Μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από μοτίβα καταχρηστικής συμπεριφοράς, ειδικά αν έχετε ήδη σύντροφο ή και παιδιά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παραπονιέσαι συνεχώς; – 5+1 συνήθεις που ρουφούν την ενέργεια σου χωρίς να το καταλάβεις

Her News

Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τόσο πολύ το χιόνι;

HerNews ka

Οι καλοκαιρινές ντροπές: Μαθαίνω να αγαπώ το σώμα μου

Her News b