HerNews.gr
Pets

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος;

Αν ο σκύλος σας έχει επιπλέον βάρος μπορεί γρήγορα αυτό να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, διαβήτη και προβλήματα στις αρθρώσεις, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η αλήθεια είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι σύμπτωμα υποκείμενων ασθενειών, όπως ο υποθυρεοειδισμός.

Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Waltham Center for Pet Nutrition διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα σκυλιά έζησαν, κατά μέσο όρο περίπου 2,5 χρόνια λιγότερα χρόνια από τα σκυλιά με υγιές βάρος. Αυτά είναι άσχημα νέα για τα κατοικίδια μας! Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να τα βοηθήσουμε πριν το υπερβολικό βάρος γίνει χρόνιο πρόβλημα.

Σκυλιά και υγιές βάρος

Ορισμένες ράτσες, όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ , τα Γκόλντεν Ριτρίβερ και τα Κόκερ Σπάνιελ , είναι πιο επιρρεπείς στο να γίνουν υπέρβαρα  λόγω της γενετικής τους. Όμως, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να γίνει υπέρβαρος, χωρίς σωστή διατροφή και άσκηση. Απλά το περιττό βάρος θα φαίνεται διαφορετικό σε ορισμένα σκυλιά. 

Όταν τα σκυλιά γίνονται υπέρβαρα, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Θα μπορούσε να προκληθεί φλεγμονή, η οποία ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και σε άλλα συστήματα του σώματος. Μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ο σκύλος σας να αναπτύξει πέτρες στην ουροδόχο κύστη, καρκινικούς όγκους, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ηπατική νόσο και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορεί απλώς να γίνει πολύ άβολο να συμμετέχουν στις αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως να παίζουν μαζί σας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σκύλος μου είναι υπέρβαρος;

Οι σκύλοι που ζυγίζουν επιπλέον 10 έως 20% περισσότερο από το ιδανικό σωματικό τους βάρος είναι υπέρβαροι. Έτσι, εάν το ιδανικό βάρος του σκύλου σας είναι 20 κιλά, μόλις φτάσει τα 28 κιλά,, είναι σε “επικίνδυνο” έδαφος. Οτιδήποτε περισσότερο από 20% θεωρείται περιττό βάρος.

Για να μάθετε εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για το πόσα κιλά πρέπει να είναι ο σκύλος σας. Δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, αλλά ένας κτηνίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει πληροφορίες για αυτό με βάση την ράτσα, την ηλικία και τη συνολική υγεία.

Για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος παρακολουθήστε τον ενώ κινείτε και παίζει. Αν σας φαίνεται να κουράζεται εύκολα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή δείχνει απροθυμία να ασχοληθεί με σωματικές δραστηριότητες που απολάμβανε προηγουμένως, μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού βάρους που επηρεάζει την κινητικότητά του.

Επίσης με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς μεγαλώνει, κινείται και φαίνεται ο σκύλος σας. Η ξαφνική αύξηση (ή απώλεια) βάρους μπορεί να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Η επίσκεψη σε κτηνίατρο κάθε χρόνο για έλεγχο σας βοηθά να παρακολουθείτε όλες αυτές τις πληροφορίες. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Pets: 5 σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας χαίρεται πραγματικά που σας βλέπει

HerNews ka

Μεγάλη Βρετανία: Η γηραιότερη γάτα του κόσμου είναι… 120 ετών

Her News

Μαθήματα ζωής που παίρνουμε από έναν σκύλο

Her News