HerNews.gr
Παιδί

Μότσαρτ: Το γνώριζες ότι η μουσική του μπορεί να λειτουργήσει ως “παυσίπονο” για τα μωρά;

Η αναπαραγωγή της μουσικής του Μότσαρτ μπορεί να έχει παυσίπονη επίδραση στα μωρά κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, αναφέρει μια νέα μελέτη. Αυτό ισχύει για καταστάσεις στις οποίες τα βρέφη υποβάλλονται σε μια δυσάρεστη διαδικασία, όπως η λήψη αίματος από τη φτέρνα για ανάλυση.

Η ακρόαση μουσικής έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο σε βρέφη που υποβάλλονται σε μικρές ιατρικές διαδικασίες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Pediatric Research.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με ανθρώπινος, αξιολάτρευτος, βρέφος Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα πόνου σε εκατό νεογνά που υποβλήθηκαν σε τυπικό ιατρικό έλεγχο για ίκτερο και φαινυλκετονουρία. Η μελέτη διεξήχθη στη Νέα Υόρκη από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν νεογέννητα. Ήταν περίπου δύο ημερών και γεννήθηκαν την 39η εβδομάδα κύησης. Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, πριν πάρουν δείγμα φτέρνας, έλαβαν μια μικρή ποσότητα διαλύματος ζάχαρης για να ανακουφίσουν τον πόνο.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Στη μελέτη, 54 στα 100 βρέφη άκουσαν το “Lullaby” του Μότσαρτ τόσο κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας όσο και είκοσι λεπτά πριν από τη διαδικασία και πέντε λεπτά μετά. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες πέρασαν από αιμοληψία χωρίς τέτοια μουσική συνοδεία.

Τα αποτελέσματα μελετήθηκαν σύμφωνα με διάφορα κριτήρια, μεταξύ των οποίων ήταν η έκφραση του προσώπου, η ένταση του κλάματος, τα πρότυπα αναπνοής, οι κινήσεις των άκρων και η γενική δραστηριότητα των βρεφών. 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αγάπη, αθωότητα, άνθρωπος Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Χρησιμοποιώντας μια ειδική κλίμακα, οι ερευνητές μέτρησαν μια σημαντική μείωση στα επίπεδα πόνου σε εκείνα τα μωρά που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με αποτελέσματα, οι βαθμοί πόνου των βρεφών που έλαβαν μουσική συνοδεία μειώθηκαν από επτά σε τέσσερις βαθμούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι βαθμολογίες στη συνέχεια μειώθηκαν περαιτέρω στο μηδέν μέσα σε ένα έως δύο λεπτά μετά.

 Η ομάδα των παιδιών που δεν άκουγε μουσική είχε βαθμούς πόνου επτά, πεντέμισι και δύο, αντίστοιχα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με amigurumi κούκλα, αθωότητα, αξιολάτρευτος Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Αυτή η μελέτη θέτει το ερώτημα της δυνατότητας χρήσης ηχογραφήσεων φωνών των γονέων μαζί με μουσική για την ανακούφιση του πόνου στα νεογνά κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών. Οι επιστήμονες σημειώνουν τη σημασία της σωματικής άνεσης για τους φροντιστές εκτός από τη μουσική επίδραση.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ηχογραφημένης μουσικής μαζί με τη συμβατική αναλγησία με σακχαρόζη θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή και προσιτή μέθοδο για την ανακούφιση από τον πόνο σε υγιή νεογέννητα και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και σε χώρους με περιορισμένους πόρους, όπως παιδικούς σταθμούς.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι μαθητές Δημοτικού θα ασκούν το 2035 «πράσινα» επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα

Her News

Παιδί: Πως θα χτίσει σωστές διατροφικές συνήθειες;

Her News b

Τα πολύτιμα οφέλη που έχει το μητρικό γάλα

Her News