HerNews.gr
Ψυχολογία

Συναισθηματική απελευθέρωση: Εκφράστε όσα νιώθετε

Η συναισθηματική απελευθέρωση είναι πολύ σημαντική για την ψυχική σας υγεία. Κρατώντας όμως τα συναισθήματα μέσα σας, μπορεί να προκαλέσετε όλεθρο στην καθημερινή σας ζωή.

Όταν έχετε μια έντονα δύσκολη εμπειρία, τα συναισθήματα που νιώθετε θα πρέπει να σβήνουν με τον καιρό, αλλά μερικές φορές είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστείτε. Έτσι το σώμα σας μπορεί να κρατήσει αυτές τις αρνητικές ενέργειες με τη μορφή αυτού που πολλοί αποκαλούν «συναισθηματικές αποσκευές». Οι αρνητικές ενέργειες που κουβαλάμε από αυτές τις εμπειρίες ονομάζονται παγιδευμένα συναισθήματα, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν μέσω της τεχνικής της συναισθηματικής απελευθέρωσης.

Τι είναι η συναισθηματική απελευθέρωση;

Πρόκειται για μια τεχνική βασισμένη στην ιδέα ότι τα συναισθήματα όταν τα εκφράζουμε μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα.

Η πρόκληση είναι να αναγνωρίσετε το συναίσθημα και να το νιώσετε στο σώμα σας. Εδώ μπαίνει η ενσυνειδητότητα. Ο στόχος είναι να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, να το αποδεχθούμε και να το αισθανθούμε πλήρως, χωρίς κρίση.

Η αποδοχή είναι απελευθερωτική και μας διδάσκει να αποδεχόμαστε την εμπειρία μας, αντί να τρέχουμε από αυτήν. Μας διδάσκει να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία κατά μέτωπο, με αυτο-συμπόνια και με την κατανόηση ότι τελικά θα περάσει.

Πρέπει να το νιώσουμε για να το θεραπεύσουμε. Πρέπει να βιώσουμε πλήρως το συναίσθημα για να το επεξεργαστούμε και να το ενσωματώσουμε στην εμπειρία μας.

Τα συναισθήματα βέβαια πρέπει να εκφραστούν για να επεξεργαστούν. Ο στόχος είναι να μεταφέρουμε την ενέργεια του συναισθήματος μέσα κι έξω από το σώμα, ώστε να μπορούμε να το αφήσουμε να φύγει.

Αυτή η αυτο-έκφραση πρέπει να είναι αυθεντική κι ενσαρκωμένη. Θυμηθείτε, η αληθινή θεραπεία συμβαίνει όταν το σώμα και το μυαλό ενσωματώνονται, επομένως εκφράστε το συναίσθημα σε σωματικό επίπεδο πρώτα.

Ίσως νιώθετε την ανάγκη να κλάψετε, να ουρλιάξετε σε ένα μαξιλάρι, να πάτε για κολύμπι, να περπατήσετε ή να τρέξετε. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε αυτό το βήμα με μια από τις καλύτερες μορφές συναισθηματικής θεραπείας, που είναι το ημερολόγιο.

Εάν όμως συνήθως παραμελούμε το σώμα μας κι αγνοούμε τα συναισθήματά μας, πρέπει να αφιερωθούμε εκ νέου στην αυτο-φροντίδα του σώματος και του νου. Να επιδοθούμε σε θεραπευτικές συνήθειες που θα φέρουν το αίσθημα της ευεξίας.

Ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστείτε ξανά με τον αυθεντικό σας εαυτό, να επιστρέψετε σε μια χαλαρή και ανοιχτή κατάσταση, γεμάτη με ευεξία κι ισορροπία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πράγματα που πρέπει να κάνεις στην ζωή σου

Her News b

4+1 φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι αδύναμη

Her News

Συνήθειες που αποφεύγουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

Her News