HerNews.gr
Παιδί

Πράγματα που χρειάζεται κάθε παιδί κατά την ανάπτυξή του

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του! Επιθυμεί με όλη του την καρδιά αυτό να είναι υγιές, ευτυχισμένο και να ζήσει μία γεμάτη ζωή.

Παρόλα αυτά, τα παιδιά έχουν τους δικούς τους τρόπους να μαθαίνουν και να εξελίσσονται, διαμορφώνοντας σιγά-σιγά την προσωπικότητά τους. Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους και ποιά είναι τελικά εκείνα τα πράγματα που χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά; Τα μοιραζόμαστε όλα μαζί σας παρακάτω!

Χρόνος και προσοχή

Είναι γνωστό ότι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του είναι ο χρόνος και η προσοχή! Ακόμα κι αν κάνετε κάποιο επάγγελμα που σας αναγκάζει να βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, φροντίστε μόλις γυρνάτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Αφήστε λοιπόν το κινητό στην άκρη και αφιερώστε όλη σας την προσοχή στα παιχνίδια και τις συζητήσεις που κάνετε μαζί. Να θυμάστε ότι η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα, οπότε φροντίστε να είστε εκεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά, ακόμα κι αν είναι λίγος ο χρόνος που διαθέτετε!

Δημιουργική απασχόληση

Η δημιουργική απασχόληση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αφού τα βοηθά να μαθαίνουν παίζοντας! Παράλληλα, τους επιτρέπει να αναπτύξουν το λόγο τους, προσπαθώντας να εκφράσουν με λόγια τι έφτιαξαν ή δημιουργώντας μια ιστορία σχετικά με αυτό, αλλά και τις κινητικές τους δεξιότητες. Από τη ζωγραφική και τις χειροτεχνίες, μέχρι τις κατασκευές με πλαστελίνη, είναι σημαντικό η δημιουργική απασχόληση να υπάρχει στην
καθημερινότητα του παιδιού. Θα δώσει φτερά στη φαντασία του και θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σωστά!

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, αφού του δίνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσει σωστά. Μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά υποστηρίζει την ανάπτυξη των παιδιών, δίνοντάς τους παράλληλα την ενέργεια που χρειάζονται, σε συνδυασμό φυσικά και με την επαρκή ενυδάτωση. Το πιο σημαντικό όσον αφορά στη διατροφή, είναι να δίνετε εσείς ως γονείς το παράδειγμα στα παιδιά σας βλέποντάς σας να τρέφεστε υγιεινά, αναπόφευκτα θα σας μιμηθούν!

Καλός ύπνος

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας, αφού κατά τη διάρκειά του το σώμα μας αποκαθιστά βλάβες και το μυαλό μας επεξεργάζεται όσα έχει μάθει μέσα στη μέρα. Για τα παιδιά όμως ο ύπνος είναι ακόμα πιο σημαντικός, καθώς είναι πολύτιμος για τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να έχουν τα παιδιά μία σταθερή ρουτίνα ύπνου και να συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ώρες ύπνου, ανάλογα με την ηλικία τους!

 

Σωματική άσκηση

Στα παιδιά αρέσει από τη φύση τους να κινούνται συνεχώς, αφού είναι γεμάτα ενέργεια! Αυτό είναι κάτι που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι γονείς, ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Έτσι, όχι μόνο θα διοχετεύσουν με υγιή τρόπο την ενέργειά τους, αλλά θα δυναμώσουν και το σώμα τους, βελτιώνοντας τη φυσική τους κατάσταση. Μη διστάσετε λοιπόν να αφήσετε το παιδί σας να πειραματιστεί, δοκιμάζοντας διάφορες δραστηριότητες, μέχρι να βρει αυτή που το ενθουσιάζει!

Άνευ όρων αγάπη

Είναι σίγουρο ότι τα αγαπάτε, όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη και να τους το δείχνετε συνεχώς! Έχουν ανάγκη από άνευ όρων αγάπη, χωρίς προϋποθέσεις ή όρους εκ μέρους σας, με λίγα λόγια χρειάζονται να τα αγαπάτε ακριβώς γι’ αυτό που είναι. Μολονότι λοιπόν μάλλον έχετε όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά σας, μην ξεχνάτε ότι είναι διαφορετικά άτομα από εσάς με τις δικές τους επιθυμίες και τρόπο σκέψης!

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού – άλλωστε οι υγιείς κοινωνικοί δεσμοί είναι απαραίτητοι για την ψυχική υγεία του ανθρώπου καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του! Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και να κάνει φίλους, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, αλλά και να μάθει να συνεργάζεται με τους άλλους!

Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο ρόλος των γονιών είναι να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσει το παιδί να αναπτυχθεί σωστά, τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Δίνοντάς του όλα όσα χρειάζεται, μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί στην πολύπλοκη διαδικασία της ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα και τη μεταξύ σας σχέση. Μην ξεχνάτε όμως ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και άρα έχει διαφορετικές ανάγκες!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

 Παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ένα αυτοάνοσο νόσημα

Her News b

Μαμάδες εν δράσει: Το μωρό μου έχει πυρετό, τι να κάνω;

Her News

Συμβουλές για τη φροντίδα του νεογνού στο σπίτι – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει

Her News