HerNews.gr
Παιδί

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας τον σεβασμό

Το παιδί σας μόλις είπε κάτι τόσο τρομακτικό που δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι το είπε! Μερικές φορές ένα παιδί μπορεί να μιλήσει πολύ ωμά και να λέει πράγματα που πληγώνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων. 

Τα παιδιά μπορεί να φαίνονται να αγνοούν πώς αντιδρούν οι άλλοι άνθρωποι στα λόγια τους όταν τα βλέπουμε από την οπτική γωνία ενός ενήλικα. Τα παιδιά συχνά δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να παρατηρούν πότε οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω του τόνου, της έντασης ή του επιπέδου ομιλίας τους.

Ως γονείς, είμαστε έκπληκτοι από το πώς ένα παιδί μπορεί να χάσει όλα τα σημάδια. Γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει καλή καρδιά, αλλά μπορεί να έχει υιοθετήσει μια νοοτροπία «λέω την αλήθεια μου» ή «το λέω όπως είναι» παρά την προσοχή σας να μην λέει πάντα ό,τι σκέφτεται, ακριβώς όπως το σκέφτεται.

Ακόμη κι όταν βρίσκεται στη μέση συγκρούσεων, ξέρετε ότι έχει καλές προθέσεις. Όμως, ανησυχείτε αν πςι στους συμμαθητές του όλα όσα σκέφτεται, μπορεί να είναι καταστροφή.

Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά δεν έχουν τις δεξιότητες να “διαβάσουν” τις αντιδράσεις που προκαλούν όσα λένε.  Με άλλα λόγια, μερικές φορές, μπορεί να  μιλάνε χωρίς φίλτρο

Το να πείτε στο παιδί σας να σκεφτεί πριν μιλήσει δεν λύνει πάντα το πρόβλημα, γιατί η επίλυση του δεν είναι τόσο απλή. Αν το παιδί σας μπορούσε να αλλάξει μόνο του, θα το έκανε. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται τη σοφή συμβουλή και την υποστήριξή σας για να μιλάει πάντα με σεβασμό.

Ζητήστε στο παιδί σας να προσπαθεί να μπει πάντα στη θέση του άλλου ανθρώπου

Αντί να θυμώνετε με το παιδί σας επειδή είπε το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή, βοηθήστε το να καταλάβει πώς μπορεί να νιώθει ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται.

Όσο δελεαστική κι αν είναι η τιμωρία για λάθος βήματα, η επίπληξη και το θυμό δεν βοηθούν το παιδί σας να μάθει πώς να είναι καλύτερο. Η βελτίωση απαιτεί εξάσκηση, θετική ενίσχυση και χρόνο.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη διάκριση μεταξύ των εσωτερικών τους σκέψεων και της εξωτερικής τους ομιλίας. Όλοι έχουμε σκέψεις που επιλέγουμε να μην πούμε. Φυσικά, αυτό είναι εντάξει, αλλά αυτό που θα πει δυνατά το παιδί σας επηρεάζει τους άλλους γύρω του.

Το να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου είναι σαν να δοκιμάζεις τα συναισθήματά του για μια στιγμή. Ρωτήστε το παιδί σας πώς θα ήταν να ακούτε κάποιον να του μιλά με τον ίδιο τρόπο; Ποια συναισθήματα γεννιούνται ακούγοντας τις λέξεις που χρησιμοποίησε;

Το να μιλάμε γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και ενοχλητικό για τα παιδιά, ειδικά αν δεν ήθελαν ποτέ να είναι κακά ή αγενή. Δεν έχει σκοπό να ντροπιάζει, αλλά έχει σκοπό να τα βοηθήσει να βιώσουν πώς νιώθουν από την άλλη πλευρά των λόγων τους.

Βρείτε μια ευκαιρία για όλη σας την οικογένεια να εργαστεί σε αυτό. Όλοι το κάνουμε λάθος κατά καιρούς. Μπορείτε να εξασκηθείτε με το παιχνίδι ρόλων, επομένως δεν είναι μια «πραγματική» κατάσταση αλλά περισσότερο μια εικονική εμπειρία.

Βήματα για να μεγαλώσεις την κόρη σου με θετική εικόνα για το σώμα της

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Εμβολιασμοί από παιδιάτρους: Ποτέ ξεκινάει, πως θα γίνεται

Her News b

Μητρότητα: Οι πιο σημαντικές στιγμές στον πρώτο χρόνο

Her News

Πώς να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Her News