HerNews.gr
Παιδί

Πώς να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Το αρχικό ένστικτο των γονιών είναι να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από οτιδήποτε δύσκολο αντιμετωπίζουν. Όμως είναι επίσης σημαντικό είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά μας με τα εργαλεία που χρειάζονται.

Βοηθώντας τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν μια αισιόδοξη νοοτροπία όσο το δυνατόν νωρίτερα, τα προετοιμάζουμε για επιτυχία αργότερα στη ζωή τους. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε.

Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές

Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς στη συμπεριφορά τους. Όταν διαμορφώνουμε μια οριστικά αρνητική προοπτική τα παιδιά μας ακολουθούν το παράδειγμά μας, το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο. Μερικές από τις πιο σημαντικές μαθησιακές εμπειρίες των παιδιών μας προέρχονται από την παρακολούθηση του πώς εμείς ως γονείς αντιδρούμε στις δικές μας εμπειρίες, καλές και κακές.

Να θυμάστε βέβαια ότι κανείς δεν αισθάνεται χαρά 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την βδομάδα. Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορείτε να βρείτε αισιοδοξία, αλλά αυτό είναι λογικό. Το θέμα είναι να μπορείτε να διαχειριστείτε τις καταστάσεις που αφορούν εσάς ή τα παιδιά σας. Έτσι, θα τους μάθετε να αντεπεξέρχονται κι εκείνα σε ό,τι προκύψει.

Διδάξτε στο παιδί σας να κατανοεί την παροδικότητα των συναισθημάτων

Λέγοντας «θα είμαι πάντα λυπημένη» ή «δεν θα είμαι ποτέ χαρούμενη» λέμε ακούσια στα παιδιά μας ότι τα άσχημα συναισθήματα δεν θα τελειώσουν ποτέ. Διδάσκοντας στο παιδί σας πώς να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να αισθάνεται αυτά τα μεγάλα συναισθήματα θα το βοηθήσει να αποφασίσει πώς να αντιδράσει στο μέλλον.

Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει ότι τα συναισθήματα έχουν περάσει και παρακινήστε το να ανακαλύψει τι μπορεί να έχει μάθει από αυτά τα συναισθήματα.

Η ιδέα ότι οι αποτυχίες είναι προσωρινές είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας αισιόδοξης νοοτροπίας. Στο τέλος κάθε μέρας, ζητήστε από τα παιδιά σας να μιλήσουν για τα θετικά κι αρνητικά συναισθήματα. Μιλώντας για όσα νιώθουν σε τακτική βάση, θα ομαλοποιήσετε τα συναισθήματα τους.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η σημασία του άλματος ανάπτυξης στο πορτρέτο της παιδικής εξέλιξης

HerNews ka

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας τον σεβασμό

Her News

Μαμά & κόρη: Αυτές είναι οι 5 ταινίες της Disney που είναι must για να δείτε

Her News