HerNews.gr
Αφιερώματα

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που αναγνωρίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά των ηλικιωμένων, ενώ παράλληλα ρίχνει φως στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αυτή η ημέρα, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμεύει ως ευκαιρία να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε τους ηλικιωμένους. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό τους ρόλο στην κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν την ευημερία τους.

Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας

Το 2023, ο 33ος εορτασμός αυτής της σημαντικής ημέρας περιστρέφεται γύρω από το θέμα «Εκπλήρωση των Υποσχέσεων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ηλικιωμένους: Σε όλες τις γενιές».

Πρωταρχικός στόχος είναι να αυξήσει την παγκόσμια συνειδητοποίηση και κατανόηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιδιώκει να κινητοποιήσει δεσμεύσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους ηλικιωμένους παγκοσμίως. Αυτός ο στόχος υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων τόσο της σημερινής όσο και της μελλοντικής γενιάς ηλικιωμένων.

Επίσης ένας από τους φετινούς στόχους είναι να υπάρξει διευκόλυνση σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Ενθαρρύνεται η εξερεύνηση μοντέλων μεταξύ των γενεών που προστατεύουν αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μάθηση από επιτυχημένες πρακτικές σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Οι κυβερνήσεις και οι οντότητες του ΟΗΕ καλούνται να επανεκτιμήσουν τις τρέχουσες πρακτικές τους. Ο στόχος είναι να ενσωματώσουν μια προσέγγιση ζωής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία τους, διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των ατόμων καθώς γερνούν. Δίνεται έμφαση στην ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των εθνικών θεσμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ατόμων τρίτης ηλικίας, για την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των γενεών και της αλληλεγγύης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το “αντίο” των επωνύμων στον Τόλη Βοσκόπουλο

Her News

Μαρία Κάλλας: “Ο Ωνάσης τη νάρκωνε για σεξουαλικούς λόγους”

Her News b

Μύρισε άνοιξη: Τα πιο εμβληματικά λουλούδια που έχει η Ελλάδα!

HerNews ka