HerNews.gr
Παιδί

Το λάθος που κάνει κάθε γονιός όταν θέτει όρια

Το να θέσετε όρια με τα παιδιά σας είναι σπάνια κάτι που σχεδιάζετε εκ των προτέρων. Το ένα λεπτό, το παιδί σας ήταν στις κούνιες στην παιδική χαρά. Το επόμενο, πήδηξε πάνω σε έναν φράκτη. Η αντίδραση σας εκείνη τη στιγμή θα είναι γρήγορη και αυθόρμητη και θα του πείτε να κατέβει κάτω. Αλλά αυτό μπορεί να μην λειτουργεί πάντα.

Πώς να θέσετε όρια;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν αυτό συμβαίνει οι λέξεις όπως τις λέμε —ακόμα και με σταθερό τόνο— δεν είναι στην πραγματικότητα ένα όριο, είναι ένα αίτημα.

Πολύ συχνά οι ψυχολόγοι έχουν γονείς που λένε: “Τα παιδιά μου δεν ακούνε!” Αλλά μετά ακούω αυτό που περιγράφουν ως όριο: «Δεν μιλάμε στους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο» ή «Σήκω από τον καναπέ». Αυτά είναι αιτήματα. Το όριο είναι κάτι που λες σε ένα παιδί ότι θα κάνεις και απαιτεί από ένα παιδί να μην κάνει τίποτα.

Ας επιστρέψουμε σε αυτό το παράδειγμα παιδικής χαράς και ας εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό σενάριο. Πρώτα, προσπαθείς: «Χμ, θέλω να κατέβεις από αυτόν τον φράχτη». Καμία απάντηση; Συνεχίστε με: «Αν σου είναι πολύ δύσκολο να με ακούσεις, θα έρθω, θα σε πάρω και θα σου δείξω κάπου αλλού που μπορείς να ανέβεις».

Και πάλι, πρόκειται για την περιγραφή της ξεκάθαρης δράσης που θα κάνετε έναντι του να στέκεστε παθητικά δίπλα και να πείτε στο παιδί σας να ακούσει.

Περιγράφοντας τα όριά σας με οριστικούς όρους, αφαιρείτε μια κατάσταση όπου το παιδί σας «δεν μπορεί να ακούσει». Με άλλα λόγια, για να εφαρμόσουν τα όρια που θέτετε τα παιδιά σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σχέση μητέρας – κόρης: Ο αιώνιος τσακωμός και η ανιδιοτελής αγάπη

Her News

Δάσκαλος: Αφιέρωμα στον εκπαιδευτικό των παιδιών μας

Her News

Παιδιά & Διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς & συμβουλές για υγιεινά σνακ στο σχολείο

HerNews ka