HerNews.gr
Beauty

Αυτή είναι η ποσότητα ρετινόλης που πρέπει να χρησιμοποιείτε & τι συμβαίνει εάν το παρακάνετε

Θεωρείται από πολλούς ως το ζενίθ της περιποίησης της επιδερμίδας, η ρετινόλη έχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Αυξάνει την παραγωγή κυττάρων του δέρματος, αποφράσσει τους πόρους, απολεπίζει και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για να καταπολεμήσει το σχηματισμό και την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

 Όλα αυτά τα προνόμια το καθιστούν ένα μαγικό multitasker. Επιπλέον, είναι διαθέσιμο σε δυνατές ιδιότητες που κυμαίνονται από ιατρική συνταγή έως μη συνταγογραφούμενες και μορφές όπως οροί και ενυδατικές κρέμες.

Τι είναι η ρετινόλη;

 Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο βιταμίνης Α που είναι γνωστό ότι βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος και στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισης του τόνου και της υφής του δέρματος, συμβάλλοντας στη μείωση του αποχρωματισμού και στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα σπυράκια και τις κηλίδες. Η ρετινόλη είναι μέρος της οικογένειας των ρετινοειδών , μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται συχνά για τη θεραπεία της ακμής.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε ρετινόλη;

Ενώ η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε βράδυ, όταν ξεκινάει για πρώτη φορά, οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση της μόνο λίγες φορές την εβδομάδα για να διασφαλιστεί η ανεκτικότητα. Τυπικά είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με χαμηλή συγκέντρωση, φροντίζοντας να εφαρμόσετε μόνο μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού σε ολόκληρο το πρόσωπο και να αυξήσετε αργά τη συχνότητα όπως είναι ανεκτή.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, μπορεί να χρειαστούν μόνο μερικές εβδομάδες για να συνηθίσετε τη χρήση ρετινόλης τακτικά. Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, είναι πάντα καλύτερο να αρχίζετε να το χρησιμοποιείτε μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και να αυξάνετε τη συχνότητα όπως είναι ανεκτή.

Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, όσο περισσότερο το εφαρμόζετε, τόσο περισσότερα θα βλέπετε αποτελέσματα — αρκεί να το χρησιμοποιείτε σωστά. 

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ρετινόλης;

Η χρήση ρετινόλης συχνά περιορίζεται από τη δυνατότητά της να προκαλέσει παρενέργειες , οι οποίες περιλαμβάνουν ερεθισμό, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και ευαισθησία στον ήλιο. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες και κάποιοι μπορεί να μην τις εμφανίσουν καθόλου. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε εξαιρετικά ξηρό ή ξεφλουδισμένο δέρμα και αίσθημα καύσου. Το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και την ισχύ της ρετινόλης που χρησιμοποιείτε.

Τι μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολλή ρετινόλη;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν έγκαυμα, το οποίο αναφέρεται σε μια ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής που μπορεί να προκύψει από τη χρήση υπερβολικής ποσότητας ρετινόλης. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή ξεφλουδισμένο ιδιαίτερα σε περιοχές με πιο λεπτό δέρμα, όπως γύρω από το στόμα και τα μάτια.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα ή τη βλάβη από ρετινόλη

Μόλις παρατηρήσετε κάψιμο, σταματήστε αμέσως να χρησιμοποιείτε ρετινόλη—αυτό θα επιτρέψει στον φραγμό του δέρματος να ανακάμψει. Συχνά, μπορεί να βοηθήσει η χρήση προϊόντων που βοηθούν στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού και την προστασία του δέρματος από περαιτέρω εξωτερικούς ερεθισμούς, όπως η αλοιφή βαζελίνης.

Πώς να αποτρέψετε το έγκαυμα ή τη βλάβη της ρετινόλης

  • Χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού για ολόκληρο το πρόσωπό σας.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη μερικές φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας τη συχνότητα όπως είναι ανεκτή.
  • Προστατέψτε τις περιοχές του προσώπου που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς – όπως τα μάτια, η μύτη και το στόμα – με μια πιο παχιά αλοιφή. Αυτό θα «λαχιστοποιήσει τη συσσώρευση στις πτυχές, που μπορεί να συμβάλει στον ερεθισμό.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Gingerbread Red: Η τάση που ταιριάζει σε κάθε επιδερμίδα

HerNewskl

Παλεύεις με τα ξηρά και σκασμένα χείλη; Σου έχουμε τα καλύτερα DIY scrub των διασήμων

HerNews ka

Δυσχρωμία στο πρόσωπο: Με αυτά τα έλαια θα την εξαφανίσετε

Her News b