HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Γιατί παθαίνεις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Λέγεται πως ίσως οι γυναίκες να παθαίνουν κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τον πόνο του τοκετού!

Με κάθε σοβαρότητα, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί οι γυναίκες παθαίνουν κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και κοινές και αβλαβείς, μπορεί να είναι ενοχλητικές και επώδυνες. Εάν αντιμετωπίζετε κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Τι είναι η κράμπα στα πόδια;

Η κράμπα στα πόδια είναι μια ξαφνική, επώδυνη σύσπαση ή σύσφιξη ενός σκελετικού μυός που συμβαίνει χωρίς να προσπαθήσετε σκόπιμα να τον σφίξετε ή να τον μετακινήσετε. Κατά τη διάρκεια της κράμπας, ο μυς μπορεί να αισθάνεται σαν να είναι διογκωμένος ή πολύ δύσκολος στην αφή. 

Συνήθως οι κράμπες στα πόδια συμβαίνουν στις γάμπες, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους μηριαίους ή στον τετρακέφαλο των μηρών. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι κράμπες στα πόδια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν τη νύχτα.

Ενώ οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως μη απειλητικές, είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας και μπορεί να συμβάλει σε πιο παρατεταμένο τοκετό και σε υψηλότερο κίνδυνο καισαρικής τομής. 

Πόσο συχνές είναι οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κάπου μεταξύ 30 και 50 τοις εκατό των γυναικών αναφέρουν ότι βιώνουν κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιο συχνές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. 

Τι προκαλεί κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα που μπορεί να θέσουν πρόσθετες απαιτήσεις στο σώμα σας και να συμβάλουν στις κράμπες στα πόδια. Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Κατάχρηση

Η μεταφορά του επιπλέον βάρους της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση των μυών των ποδιών σας και να προκαλέσει κράμπες τη νύχτα. Επίσης, εάν κάνετε έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα χωρίς διατάσεις πριν και μετά, οι μύες των ποδιών σας μπορεί να κάνουν κράμπες από υπερβολική χρήση. 

Αφυδάτωση

Οι απαιτήσεις σας σε υγρά αυξάνονται όταν είστε έγκυος για να διατηρήσετε τον όγκο του αίματός σας, να χτίσετε τον πλακούντα και να γεμίσετε τον αμνιακό σάκο με υγρό. Εάν δεν τηρείτε τις ανάγκες σας σε νερό, αυτό μπορεί να σας αφυδατώσει και να συμβάλει σε κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Πίεση από το μωρό

Το αναπτυσσόμενο μωρό και η μήτρα σας μπορεί να πιέσουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που οδηγούν στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες στα πόδια κυρίως επειδή τα νεύρα συνήθως προκαλούν κράμπες στα πόδια, όχι ο ίδιος ο μυς.

Χαμηλό Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία. Σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες, οι έγκυες γυναίκες έχουν συχνά έλλειψη μαγνησίου, γι’ αυτό πιστεύεται ότι η εγκυμοσύνη φαίνεται να προκαλεί κράμπες στα πόδια.

Αντιμετώπιση κράμπων στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι κράμπες στα πόδια μπορεί να είναι βασανιστικές, αλλά ευτυχώς, η διάρκειά τους είναι συνήθως μικρή. Μερικές φορές το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διώξετε τον πόνο, αλλά αν η κράμπα διαρκεί για μεγαλύτερη περίοδο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε να την ανακουφίσετε. 

Διατάσεις

Όπως το τέντωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κράμπας στα πόδια, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφισή τους. Μόλις νιώσετε μια κράμπα να εμφανίζεται, προσπαθήστε να λυγίσετε το πόδι σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της κορύφωσης της κράμπας, μειώνοντας τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πόνου.

Μασάζ

Εάν η κράμπα στο πόδι σας επιμένει, κάντε απαλό μασάζ στον μυ για να τον αφήσετε να απελευθερωθεί ή ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει.

Θερμότητα

Η θερμότητα ενθαρρύνει τους μύες να χαλαρώσουν και προάγει τη χαλάρωση. Εάν η κράμπα στα πόδια σας δεν υποχωρεί, εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί μπορεί να πονάει η πλάτη σας στην εγκυμοσύνη;

Her News

Γιατί τα μωρά κλωτσάνε στην κοιλιά; Όσα δείχνουν οι έρευνες

Her News

Όσα πρέπει να προσέξεις στην παραλία αν είσαι έγκυος

Her News