HerNews.gr
Health

5 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις το πρωί για να ξυπνάς με καλύτερη διάθεση

Τα πιο σκοτεινά πρωινά και οι πιο κρύες θερμοκρασίες του φθινοπώρου απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ίσως είναι καιρός να προσθέσετε αυτές τις συνήθειες στην πρωινή σας ρουτίνα, εάν ξυπνάτε νυσταγμένοι, ακόμα κουρασμένοι ή ανήσυχοι (ή όλα τα παραπάνω).

Πώς να ξυπνάτε καλύτερα το πρωί;

1. Τραγουδήστε ένα τραγούδι

Εάν το να τραγουδάτε στο ντους είναι μέρος της συνήθειας σας, μην σταματήσετε! Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το τραγούδι απελευθερώνει σημαντικούς νευροδιαβιβαστές που τονώνουν τη διάθεση, όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που προάγουν τα συναισθήματα ευεξίας.

Οι σύνθετες απαιτήσεις που τίθενται στον εγκέφαλο όταν τραγουδάει σημαίνει επίσης ότι βελτιώνεται η μνήμη και η συνολική γνωστική λειτουργία, ένας βασικός λόγος για τον οποίο το τραγούδι συχνά εμφανίζει εξέχουσα θέση στις θεραπείες άνοιας.

2. Ετοιμάστε μια λίστα αναπαραγωγής

Εάν συνήθως δεν έχετε διάθεση να τραγουδήσετε το πρωί, η ακρόαση μουσικής έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και την ψυχολογική σας ευεξία. Τα δυναμωτικά τραγούδια, με ρυθμό συνήθως μεταξύ 50 και 80 χτύπων το λεπτό, διεγείρουν την υποφλοιώδη περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα κίνητρα. Αν ξυπνάτε με άγχος για την επόμενη μέρα, ακούστε κλασική μουσική. Εκτός από την απελευθέρωση ηρεμιστικής ντοπαμίνης, η οποία αναστέλλει την παραγωγή ορμονών του στρες, η κλασική μουσική μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. 

3. Πλυθείτε με κρύο νερό

Τα οφέλη της έκθεσης σε κρύο νερό περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανοσίας, την ενίσχυση της διάθεσης και τον βελτιωμένο μεταβολισμό. Παρόμοια με την τακτική έκθεση στο κρύο, το κρύο νερό βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και του καρδιακού παλμού και στην αύξηση των ενδορφινών. Οι καρποί είναι ένα εξαιρετικό κανάλι επειδή περιέχουν πολλές κύριες αρτηρίες, επομένως τα αποτελέσματα γίνονται πιο γρήγορα αισθητά.

4. Πιείτε στυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Αν ξυπνάτε πάντα νυσταγμένοι, μπορεί να σας βοηθήσει να ανταλλάξετε το πρωινό σας φλιτζάνι τσάι με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading, οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού κάθε πρωί για οκτώ εβδομάδες είδαν τις γνωστικές τους λειτουργίες να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν. 

5. Αρωματίστε το περιβάλλον σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μυρωδιές μπορούν να έχουν ισχυρό νευρολογικό αντίκτυπο μέσω της σύνδεσης μεταξύ των οσφρητικών υποδοχέων και του μεταιχμιακού συστήματος, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη διάθεση και τη μνήμη. Εάν η λεβάντα πρέπει να προορίζεται για την ώρα του ύπνου χάρη στις χαλαρωτικές της ιδιότητες, είναι τα αρώματα εσπεριδοειδών στα οποία πρέπει να στραφείτε για να ξεκινήσετε το πρωινό σας. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Αν έχετε κάποιες από αυτές τις 10 συνήθειες κάνετε λάθος – Μάθετε το γιατί

Her News

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε;

Her News

Το άγχος για το τι τρώτε αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χωνεύετε

Her News