HerNews.gr
Αφιερώματα

Angelina Jolie: Γιατί η ιστορία της με τον καρκίνο του μαστού αποτελεί έμπνευση για τους καρκινοπαθείς; 

Η Angelina Jolie έκανε διπλή μαστεκτομή. Τόσο το BRCA1 όσο και το BRCA2 λειτουργούν ως καταστολείς όγκου.

Εάν αυτά τα γονίδια είναι μεταλλαγμένα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Άλλοι τύποι καρκίνου μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε τέτοια άτομα. 

Μια μετάλλαξη BRCA αυξάνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από κατά μέσο όρο 12% σε 70%.

Pinkwashing: How to Avoid Breast Cancer Awareness Products That Exploit Survivors for Profit

Τα ποσοστά προληπτικής μαστεκτομής (μαστεκτομή για να αποφευχθεί η απόκτηση καρκίνου του μαστού) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια από τότε που έγιναν ευρέως διαθέσιμες οι δοκιμές για μεταλλάξεις BRCA.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 90%.

Τι έκανε η Angelina Jolie για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Αν και ο κίνδυνος ποικίλλει για κάθε γυναίκα, οι γιατροί της είχαν δώσει 90% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Μόλις το αποδέχτηκε αυτό ως την αλήθεια της, πήρε τη συνειδητή απόφαση να λάβει προληπτικά μέτρα. Επέλεξε μια διπλή μαστεκτομή για να εξαλείψει τυχόν πιθανούς κινδύνους. 

Angelina Jolie

Η Angelina έκανε προφυλακτική μαστεκτομή για να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Η αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών πριν από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ονομάζεται προφυλακτική μαστεκτομή.

Τι έχει γίνει για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου;

Η προληπτική μαστεκτομή δεν είναι μια επιλογή στην οποία συμφωνούν όλοι. Η μαστεκτομή είναι μια σημαντική επέμβαση. Όπως με κάθε διαδικασία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. Παρόλο που η διαδικασία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δεν παρέχει 100% διασφάλιση ότι ο καρκίνος θα αποφευχθεί στα μικρά κομμάτια ιστού που έχουν μείνει πίσω. 

Ο καρκίνος του μαστού έχει αρκετά καλό ποσοστό ίασης εάν διαγνωστεί έγκαιρα και ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι οι γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να ωφεληθούν από εκτεταμένο και πιο τακτικό έλεγχο και παρακολούθηση. 

Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν ( αλλά όχι να αφαιρέσουν ) τον κίνδυνο καρκίνου σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Η προληπτική θεραπεία ή η χημειοπρόληψη χρησιμοποιείται για τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Η πιο ακραία και, παρά τους περιορισμούς της, η πιο επιτυχημένη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι η προληπτική χειρουργική επέμβαση. Η σαλπιγγοωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων) πραγματοποιείται σε ορισμένες γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA ως προληπτικό φάρμακο για τη μείωση των πιθανοτήτων τους να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Γιατί η ιστορία της Angelina Jolie αποτελεί έμπνευση για τους καρκινοπαθείς; 

Η Angelina Jolie αποτελεί πρότυπο για όσους μάχονται με τον καρκίνο, αφού έχει δει από πρώτο χέρι πόσο καταστροφική μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια.

Ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών αφαίρεσε τη ζωή της μητέρας της. Τόσο η γιαγιά όσο και η θεία της είχαν καρκίνο των ωοθηκών και η μητέρα της είχε καρκίνο του μαστού. 

House Call: Breast Cancer Pt. 1

Έκανε επίσης μια προληπτική σαλπιγγοωοθηκεκτομή για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού αφαιρώντας τους σωλήνες και τις ωοθήκες ακόμα κι αν είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Η Αντζελίνα Τζολί ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για αυτό, γεγονός που βοήθησε να διαλύσει το εκτεταμένο άγχος για τον καρκίνο και τη θεραπεία του καρκίνου.

«Οι γιατροί με ενημέρωσαν πως είχα 87% πιθανότητα να αναπτύξω καρκίνο του μαστού, καθώς φέρω μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1. Εφόσον αυτή ήταν η πραγματικότητά μου, αποφάσισα να φέρω στο ελαχιστο τις πιθανότητες και να προβώ σε διπλή μαστεκτομή. Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί από 87% σε λιγότερο από 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως με χάσουν από καρκίνο του μαστού», είχε δηλώσει η χολιγουντιανή ηθοποιός.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πύργος του Άιφελ: Σαν σήμερα έγινε η επίσημη τελετή εγκαινίων του το 1889

HerNews ka

Άννα Φρανκ: Το πιο πολυσυζητημένο θύμα του Ολοκαυτώματος & το πασίγνωστο ημερολόγιο της

HerNews ka

Σήμερα η Αναστάση του Λαζάρου: Το βαθύτερο νόημα της

Her News