HerNews.gr
Ταξίδια

Καϊμάκτσαλαν: Η χειμερινή Μύκονος της Ελλάδας

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανι είναι ένα παραδοσιακό χωριό στους πρόποδες του όρους Βορράς ή Καϊμακτσαλάν, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Όταν ο κόσμος αναφέρεται στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή, όμως, το ονομάζει Καϊμάκτσαλαν, γιατί είναι το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν που έχει βάλει ολόκληρη την περιοχή στον χάρτη.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ενώ απέχει 28 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και μόλις 10 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Άνθρωποι που απολαμβάνουν τα χειμερινά σπορ στο Καϊμακτσαλάν

Το καλοδιατηρημένο χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικήθηκε συνεχώς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια οι χωρικοί το εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ. πιο κάτω.

Ωστόσο, το παλιό χωριό έχει αναβιώσει πλήρως τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως από την Ελλάδα, χάρη στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται κοντά.

Η όμορφη παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική του Αγίου Αθανασίου χρησιμοποιεί την τοπική πέτρα αλλά και στοιχεία ξύλου. Τα πέτρινα σπίτια του χωριού, με τις υπέροχες, κόκκινες κεραμοσκεπές τους, είναι ο λόγος που ο Άγιος Αθανάσιος αποκαλείται και «Πέτρινο Χωριό».

Το «εμπορικό κέντρο» του Παλαιού Αγίου Αθανασίου

Η αρχαία αρχιτεκτονική του, η υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, η γειτνίαση με το όρος Καϊμάκτσαλαν και η σειρά από παραδοσιακούς ξενώνες και εστιατόρια, όλα αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν τεράστιο πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ο ιδανικός προορισμός όχι μόνο για τους λάτρεις της φύσης αλλά και για τους λάτρεις του σκι, καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και είναι τόσο κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Είναι ιδανικό για μια ποικιλία υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως σκι, snowboard, πεζοπορία, μονοπάτια 4×4, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία και πολλές άλλες.

Η πίστα του Καϊμακτσαλάν

Το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν

Στην κορυφή του βουνού, στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βορράς-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκινώντας τη λειτουργία του το 1995, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ξεκινούν σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, όπου βρίσκονται το κύριο καταφύγιό του, σχολές σκι, πίστες αρχαρίων, καταστήματα και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.

Το έδαφος της τεράστιας περιοχής σκι φτάνει μέχρι τα 2.480 μέτρα, μέχρι την κορυφή του βουνού, όπου το ψηλότερο τελεφερίκ της Ελλάδας φτάνει τελικά στο τέλος του. Το θέρετρο εκεί στην κορυφή διαθέτει ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα και καφέ-μπαρ.

Το θέρετρο, το οποίο απέχει 45 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη περίοδο σκι στο χιόνι, που παραμένει ανοιχτό από τον Νοέμβριο έως τις αρχές Μαΐου κάθε χρόνο. Χιλιάδες σκιέρ επισκέπτονται το θέρετρο κάθε χρόνο και η εθνική ομάδα σκι της Ελλάδας και οι περισσότερες σχολές σκι της χώρας ασκούνται εκεί.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς είναι να μένεις στο πιο βαθύ ξενοδοχείο του κόσμου;

Her News

Τα 4 πιο στοιχειωμένα ξενοδοχεία στον κόσμο 

Her News

Κρήτη: Οι πιο όμορφες παραλίες του νησιού

Her News