HerNews.gr
Διεθνή

Ποια ζώα θα είναι τα πρώτα που θα ζήσουν στη Σελήνη και τον Άρη;

Η NASA στοχεύει να δημιουργήσει ένα διαρκές σπίτι στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακολουθούμενο από την ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη. Καθώς οι άνθρωποι επιχειρούν πέρα ​​από τη Γη, καθίσταται κρίσιμο για τους διαστημικούς “κατοίκους” να συνοδεύεται από ένα οικοσύστημα που περιλαμβάνει ζώα.

Τα ζώα έχουν ουσιαστικούς ρόλους. Για παράδειγμα, τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν στην επικονίαση, ενώ οι γαρίδες και τα ψάρια είναι κατάλληλα για συμπαγείς χώρους, παρέχοντας μια βιώσιμη πηγή τροφής. Επιπλέον, οι αρκούδες του νερού και τα μικρά ζώα, θα μπορούσαν να μας διδάξουν πώς να αντέχουμε την ακτινοβολία, όπως αναφέρει το Live Science.

Ο Ντέιβιντ Κάτλινγκ, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, είπε ότι η ανάπτυξη σύνθετων οικοσυστημάτων στο διάστημα είναι περισσότερο μια έννοια που βρίσκεται στην επιστημονική φαντασία παρά ένα πεδίο που εξερευνούν ενεργά οι επιστήμονες.

Σε ένα email στο Live Science, ο Catling εξέφρασε ότι η εκτεταμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα μακρινή. Παρά την περιορισμένη έρευνα, είναι προφανές ότι η κύρια πρόκληση θα μπορούσε να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο σύμπαν.

«Το βασικό ερώτημα είναι η μειωμένη βαρύτητα», εξήγησε ο Christopher McKay, πλανητικός επιστήμονας στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, σε μια συνομιλία με το Live Science. Ο Άρης έχει μόνο περίπου το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης, ενώ η βαρύτητα της Σελήνης είναι μόνο το ένα έκτο.

Παρόλο που μπορούμε να κατασκευάσουμε ενδιαιτήματα για να ταιριάζουν με γνωστές συνθήκες που μοιάζουν με τη Γη όσον αφορά τις θερμοκρασίες, τις πιέσεις και τις ατμοσφαιρικές συνθέσεις, η αλλαγή της βαρύτητας παραμένει μια πρόκληση, όπως τόνισε ο McKay.

Η ιδανική κατάσταση θα ήταν τα ζώα να εξελίσσονται στον Άρη και στο φεγγάρι με παρόμοιο τρόπο όπως στη Γη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για αυτό, σύμφωνα με τον McKay.

Η αλλαγμένη βαρύτητα αποτελεί πρόκληση, επηρεάζοντας δυνητικά την ανάπτυξη των μυών και των οστών, καθιστώντας δύσκολο για τα ζώα του Άρη να στέκονται ή να περπατούν σωστά. Σε τέτοιες συνθήκες, ο McKay προτείνει ότι μικρότερα πλάσματα, ίσως ποντίκια και υδρόβια, μπορεί να είναι οι πιο κατάλληλοι υποψήφιοι.

Τα ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα μπορούν επίσης να επιβιώσουν

Ο McKay πρότεινε ότι η ανάπτυξη των ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων μπορεί να μην επηρεαστεί σημαντικά από τις βαρυτικές αλλαγές λόγω της εξάρτησής τους από την άνωση.

Σε μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Astronomy and Space Sciences, προτάθηκε ότι τα ψάρια θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα ως διαστημικά ζώα επειδή είναι πιο αποτελεσματικά στη διατροφή και παράγουν λιγότερα απόβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ξηράς.

Do fish have good memories or are they forgetful?

Το πρόγραμμα Lunar Hatch, που ξεκίνησε το 2019, διερευνά τη δυνατότητα μεταφοράς αυγών ψαριών στο διάστημα για ελεγχόμενη εκκόλαψη.

Εάν μπορούν να αντέξουν την εκτόξευση και το διαστημικό ταξίδι , τα ψάρια θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως μια πιο αποτελεσματική πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά απόβλητα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χερσαία ζώα, όπως αναφέρεται στην ανασκόπηση του 2021.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Rihanna: Έλαμψε στα Όσκαρ – Η εντυπωσιακή εμφάνισή της και η ερμηνεία που μάγεψε το κοινό

Her News

Μαχσά Αμινί: «Καζάνι που βράζει» το Ιράν, βάφονται με αίμα οι διαδηλώσεις – «Έπεσε μαύρο» στα social media

Her News b

Jennifer Lopez: Αποκάλυψε ότι ένιωθε «ανασφαλής και αβέβαιη» για το σώμα της μετά τη γέννηση των δίδυμων παιδιών της

HerNews ka