HerNews.gr
Διεθνή

Μαχσά Αμινί: «Καζάνι που βράζει» το Ιράν, βάφονται με αίμα οι διαδηλώσεις – «Έπεσε μαύρο» στα social media

Ετοιμαζόταν μαζί με τον αδερφό της να κάνει ένα σύντομο ταξίδι. Όνειρο σχεδόν απίθανο για τους νέους εκεί, και τελικά έκανε το ταξίδι που δεν έχει επιστροφή. Η Μαχσά Αμινί, μόλις 22 χρονών, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τη «θρησκευτική αστυνομία». Που την άρπαξε και την έβαλε μέσα στο βαν της φρίκης, ενώ περπατούσε στο δρόμο, γιατί λίγες τούφες ξεπρόβαλαν από το χιτζάμπ.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη, δεκάδες είναι οι μάρτυρες που κατήγγειλαν ότι μέσα στο βαν η Αμινί δέχτηκε βίαιη σωματική επίθεση. Αυτή συνεχίστηκε και στα κρατητήρια. Όταν πια είχε αφεθεί ελεύθερη, περιμένοντας και την τελευταία σφραγίδα παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά. Δεν της έδωσαν σημασία. Κάμερες μέσα από το τμήμα δείχνουν την κοπέλα να προσπαθεί να κρατηθεί από κάτι καρέκλες και στη συνέχεια να καταρρέει.

Αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μία ημέρα μετά τη νοσηλεία της άφησε την τελευταία πνοή της.

Η συνέχεια… συγκλονιστική. Η οικογένειά της αψήφησε τον φόβο, αμφισβητώντας ανοιχτά τις αρχές και τους γιατρούς που μίλησαν για υποκείμενα νοσήματα και μία φιλάσθενη κοπέλα, η οποία προδόθηκε από την καρδιά της. Ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γείτονες στην κηδεία της, στην πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν. Η οργή, όμως, δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Ακολούθησαν εκατοντάδες και στη συνέχεια χιλιάδες Κούρδοι, διαμαρτυρόμενοι για τον βίαιο θάνατο της.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν πήραν «φωτιά». Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον εννέα άτομα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αν και μαρτυρίες ανεβάζουν τον αριθμό σε πέντε νεκρούς.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να ορμούν σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές να σχίζουν εικόνες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του προκατόχου του, δηλαδή των ηγετών που πήραν τον έλεγχο της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σε άλλα βίντεο, γυναίκες καίνε μαντίλες σαν εκείνη που πιστεύεται ότι αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη της 22χρονης γυναίκας και τον φερόμενο ξυλοδαρμό της από την αστυνομία ηθών.

Στο διαδίκτυο ξεκίνησε τρεντ, με χιλιάδες γυναίκες από πολλές αραβικές χώρες να κόβουν τα μαλλιά τους, αμίλητες σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την Μαχσά Αμινί.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: «Ένιωθα σαν ένα κομμάτι κρέας» – Εγκαταλείπει το Χόλιγουντ

Her News b

Θρήνος για την Σάντρα Μπούλοκ: Έφυγε από τη ζωή στα 57 του ο σύντροφός της – «Ήταν ο άνδρας της ζωής της»

Her News b

Τίτλοι τέλους στο σίριαλ Ντεπ – Χερντ: Δικαίωση για τον σταρ του Χόλυγουντ

Her News