HerNews.gr
Beauty

Έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής; Εδώ είναι τι το προκαλεί

Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μεταμφιεστεί σε πιτυρίδα και αντίστροφα, καθώς τα συμπτώματά τους είναι αρκετά παρόμοια. Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισης του καθενός είναι πολύ διαφορετικός (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Επομένως, για να σταματήσετε τη φαγούρα, πρέπει να ξεκινήσετε εξετάζοντας τι αντιμετωπίζετε.

Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής εμφανίζεται όταν το ανώτερο στρώμα του δέρματος (η επιδερμίδα) στερείται υγρασίας ή νερού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμό και μπορεί να οδηγήσει στο ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής σας.

Ενώ το ξηρό τριχωτό της κεφαλής είναι συνηθισμένο, δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο το ξηρό δέρμα αλλού, όπως τα χέρια, τα πόδια και ακόμη και το πρόσωπό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ένα πολύ σμηγματογόνο περιβάλλον (περιέχει περισσότερους αδένες λίπους και επομένως παράγει περισσότερα έλαια από τα περισσότερα άλλα μέρη του σώματός σας).

Ποια είναι η κύρια αιτία του ξηρού τριχωτού της κεφαλής;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί ξηρό τριχωτό της κεφαλής, αλλά παραθέτουμε τους πιο συνηθισμένους παρακάτω.

Εικόνα του pin με ιστορία

Το περιβάλλον

Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής προκαλείται συνήθως λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως ο καιρός. Τους καλοκαιρινούς μήνες το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να καεί από τον ήλιο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αλλά και το κρύο έχει πολλά να απαντήσει. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το The Body Shop, οι αναζητήσεις για το «γιατί έχει φαγούρα το τριχωτό της κεφαλής μου» αυξάνονται κατά 379% από τον μέσο όγκο αναζητήσεων και βλέπουν 31.800 αναζητήσεις το χειμώνα. Ομοίως, οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα κορυφώνονται μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, με τον όρο «πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από την πιτυρίδα» να αυξάνεται κατά 350%.

Ηλικία

Ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν το τριχωτό της κεφαλής σας δεν παράγει αρκετά ή δεν αντικαθιστά επαρκώς το σμήγμα (έλαιο) κάτι που τείνει να συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Προϊόντα μαλλιών

Τα προϊόντα μαλλιών σας μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση δερματίτιδας εξ επαφής (ένα κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από άμεση επαφή με μια ουσία στην οποία είστε αλλεργικοί). Έτσι, εάν έχετε εισαγάγει νέα προϊόντα στη ρουτίνα περιποίησης μαλλιών σας, μπορεί να είναι ο ένοχος. Ή, μπορεί ένα προϊόν που χρησιμοποιούσατε για χρόνια να έχει επαναδιαμορφωθεί, οπότε αξίζει να ελέγξετε τη λίστα συστατικών.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος ταχύτερα από το κανονικό. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορούν να ληφθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κρεμών που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από το ξηρό τριχωτό της κεφαλής;

Προσδιορίστε την αιτία

Για να αντιμετωπίσετε το ξηρό τριχωτό της κεφαλής πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την αιτία του. Έχουμε αρκετούς σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής μας για να διατηρήσουμε το τριχωτό της κεφαλής ενυδατωμένο, οπότε αν το τριχωτό της κεφαλής είναι στεγνό, τότε πιθανότατα υπάρχει μια υποκείμενη αιτία. Ορισμένες αιτίες μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν ή ακόμα και το πολύ συχνό πλύσιμο των μαλλιών σας με ένα σκληρό σαμπουάν με κακή σύνθεση.

Δοκιμάστε απαλή απολέπιση

Όπως και με το ξηρό δέρμα σε άλλα σημεία του σώματός σας, ένας συνδυασμός ήπιας απολέπισης και ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει. Δοκιμάστε ένα καθημερινό ενυδατικό τόνερ  που περιέχει συστατικά όπως σαλικυλικό νάτριο – ένα αντιφλεγμονώδες και αντι-ερεθιστικό δραστικό που βοηθά στην καταπραϋντική δράση του τριχωτού της κεφαλής.

Λούστε τα μαλλιά με σαμπουάν κατά της πιτυρίδας

Φαίνεται σαν κάτι προφανές, αλλά πλύνετε τα μαλλιά με ένα καλό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας ή φαρμακευτικό σαμπουάν εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας.

Αναζητήστε καταπραϋντικά συστατικά

Μερικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε είναι χρησιμοποιώντας κάτι καταπραϋντικό όπως τζελ αλόης βέρα απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής ή ένα υδρόλυμα όπως το ροδόνερο.

Χρησιμοποιήστε ένα θρεπτικό λάδι

Μια θεραπεία με λάδι, όπως το λάδι καρύδας και το λάδι jojoba, λίγο πριν λούσετε τα μαλλιά σας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

Εφαρμόστε μια μάσκα

Δύο φορές την εβδομάδα, εφαρμόστε μια ενυδατική μάσκα για που περιέχει συστατικά όπως αλόη βέρα και ήπια απολεπιστικά, όπως σαλικυλική βεταΐνη.

Πίνετε άφθονο νερό

Άλλη μια συμβουλή; Ενυδατωθείτε από μέσα π.χ. πίνετε αρκετό νερό. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για το σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ξεφλουδίσματος.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας

Αυτό που βάζουμε  στο  σώμα μας πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό που συμβαίνει  στο  σώμα μας. Μειώστε το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα – αυτά αυξάνουν την παραγωγή μαγιάς.

Ψαλίδα: 3 τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτήν χωρίς να κόβετε συνέχεια τα μαλλιά σας!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Led eyeliner: Ήρθε να αντικαταστήσει το κλασσικό eyeliner!

HerNewskl

Jennifer Lopez: To ρομαντικό mani που αφιερώνει στον Ben Affleck

HerNewskl

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουμε σολάριουμ; – Μια επίσκεψη στο Magic Sun στον Πειραιά θα σε πείσει!

HerNews ka