HerNews.gr
Health

Καπάκι τουαλέτας: Πρέπει να είναι ανοιχτό ή κλειστό όταν πατάτε καζανάκι;

Το ξέπλυμα της τουαλέτας με το καπάκι κλειστό δεν εμποδίζει την εξάπλωση μικρών μικροβίων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο American Journal of Infection Control.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μικροσκοπικά ιικά σωματίδια σε όλη την τουαλέτα όταν ένα άτομο πατάει καζανάκι – είτε το καπάκι είναι κλειστό είτε ανοιχτό. 

«Πολλοί άνθρωποι είπαν ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε το καπάκι και το πρόβλημα λύθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και μικροβιολόγος Τσαρλς Γκέρμπα στο USA Today.

λευκή τουαλέτα στο μοντέρνο εσωτερικό μπάνιο«Όλος αυτός ο αέρας όταν ξεπλένετε πηγαίνει κάπου και μεταφέρει τους ιούς που βρίσκονται στη λεκάνη της τουαλέτας έξω από αυτόν».

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το κλείσιμο του καπακιού μείωσε την εξάπλωση των μικροβίων , αλλά ο Gerba σημείωσε ότι αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε μεγαλύτερα ιικά σωματίδια.

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το κλείσιμο του καπακιού δεν μείωσε τη συνολική μόλυνση του μπάνιου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κατέβασμα του καπακιού άλλαξε την τροχιά των μικροβίων.

Όταν η τουαλέτα έκλεισε, υπήρχε ελαφρώς μεγαλύτερη μόλυνση στα αριστερά και μπροστά από την τουαλέτα, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη μόλυνση στα δεξιά της τουαλέτας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η απολύμανση της τουαλέτας, του νερού της τουαλέτας και των κοντινών επιφανειών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των μικροβίων.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μπάνιο ήταν πιο καθαρό όταν η λεκάνη της τουαλέτας τρίβονταν με μια βούρτσα και ένα απολυμαντικό υδροχλωρικού οξέος.

«Πρέπει πραγματικά να φροντίζετε να καθαρίζετε πάντα το κάθισμα της τουαλέτας και άλλους χώρους στην τουαλέτα», επέμεινε η Gerba. Και, φυσικά, μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Γυναικείο χέρι που πιέζει μια λευκή λεκάνη τουαλέτας ή μια τουαλέτα ξεπλύματος στο μπάνιο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, αλλά τα μικρόβια στο μπάνιο μπορεί να παραμείνουν πολύ περισσότερο μετά το ξέπλυμα της τουαλέτας.

Τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες του μπάνιου για περίπου 30 λεπτά μετά το ξέπλυμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antimicrob Resist Infect Control.

Για να διατηρήσετε τα πράγματά σας και τον εαυτό σας καθαρό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κρατάτε προϊόντα όπως η οδοντόβουρτσα και τα καλλυντικά σας στο ύπαιθρο και να μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας στο μπάνιο.

Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε στην τουαλέτα; Η σημασία του σωστού χρόνου

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Pillow Mists: Όλη η αλήθεια πίσω από αυτό το θαυματουργό προϊόν για τον ύπνο

HerNews ka

Σνακ: Αυτές οι τροφές σου δίνουν ενέργεια και όχι θερμίδες

Her News b

Γυναικολόγος απαντάει στο αν θα πρέπει να φοράμε εσώρουχα στη γυμναστική μας!

HerNewskl