HerNews.gr
Health

Κρυολόγημα: Οι «μαγικές» τροφές που το θεραπεύουν

Πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη, γρήγορο φτάρνισμα: όλοι γνωρίζουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα που έχει το κρυολόγημα, μια πραγματική κοινή πάθηση αυτή την εποχή, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί: αν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

 Η καλύτερη στρατηγική είναι η πρόληψη, ειδικά τώρα που οι ιοί και τα βακτήρια είναι πιο επιθετικά χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ξηρό αέρα. Αν αρρωστήσουμε, ωστόσο, η επαρκής διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να στηρίξουμε το σώμα και να το βοηθήσουμε να θεραπευτεί. 

Το κρυολόγημα απαιτεί τροφή για να παρέχουν στο σώμα μας τις απαραίτητες θερμίδες για την καταπολέμηση των ιών.

Για την καταπολέμηση των ιών, το ανοσοποιητικό σύστημα απαιτεί ξεκούραση, καλό ύπνο, καθαρό αέρα, πολύ νερό και αφεψήματα από βότανα και επαρκή διατροφή.

Παρακάτω θα διαβάσετε τι να φάτε για να θεραπεύσετε ένα κρυολόγημα γρήγορα και φυσικά.

1. Μούρα

Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και όλα τα μούρα έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τόσο στην καταπολέμηση του κρυολογήματος όσο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Καταναλώστε τα σε εύπεπτα smoothies που ικανοποιούν επίσης την ανάγκη για υγρά, σε γιαούρτι ή σε πρωινά δημητριακά.

2. Μέλι

Φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, κατά προτίμηση τοπικής προέλευσης, πριν πάτε για ύπνο. Το ωμό μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τον βήχα. 

3. Εσπεριδοειδή

Όταν πρόκειται για κρυολόγημα, τα εσπεριδοειδή είναι μια προφανής επιλογή: τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ιδανικά για την παρασκευή χυμών και smoothies βιταμινών. 

Τα εσπεριδοειδή, ωστόσο, αναπτύσσονται σε ζεστά κλίματα και δημιουργούνται για να δροσίζουν το σώμα. Το χειμώνα προτιμήστε το ιπποφαές σε μορφή χυμού, πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή και κατάλληλο για ψυχρά κλίματα.

4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά ιδιαίτερα το σπανάκι και το λάχανο , είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε που υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ετοιμάστε ανάμεικτες σαλάτες με μια ποικιλία από ωμά λαχανικά ή καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά ελαφρώς βρασμένα στον ατμό για να τα κάνετε πιο εύπεπτα, διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητές τους.

5. Σκόρδο και κρεμμύδι

Το κρεμμύδι περιέχει κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που έχει τη δύναμη να καταπολεμά αποτελεσματικά τους ιούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα. Επιπλέον, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα ασκαλώνια περιέχουν αλισίνη , ένα ενεργό συστατικό με αντιικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Τα προσθέτουμε σε σούπες ή τα ψιλοκόβουμε ωμά και τα πασπαλίζουμε πάνω σε σαλάτες.

6. Γιαούρτι και κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου και κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τους ιούς και τα βακτήρια. Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και μετάλλων. Καταναλώστε τα το πρωί για πρωινό, ίσως με βατόμουρα και μέλι, το απόγευμα ως σνακ ή το βράδυ πριν πάτε για ύπνο: περιέχουν μελατονίνη , την ορμόνη του ύπνου.

 

7. Κουρκουμάς και τζίντζερ

Ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ, με ζάχαρη ή με μέλι, είναι από τα πιο κατάλληλα ροφήματα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος μας. Γιατί; Το τζίντζερ διεγείρει την κυκλοφορία και βοηθά στην αποβολή της βλέννας από την αναπνευστική οδό. Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και τα αντιοξειδωτικά του αποτελέσματα αυξάνονται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι. Πασπαλίστε τον συνδυασμό των δύο σε σούπες και μαγειρεμένα λαχανικά.

8. Καρύδια

Ενεργειακά και αντιφλεγμονώδη και πλούσια σε μέταλλα και καλά λιπαρά, τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ που υποστηρίζουν την άμυνα του ανοσοποιητικού. Φάτε μια χούφτα ως σνακ μεταξύ των γευμάτων, σπάστε τα σε σαλάτες ή ενσωματώστε τα στα πρωινά σας smoothies ή κουάκερ.

9. Πιπεριά τσίλι

Σας αρέσει η πικάντικη γεύση; Εξαιρετικά νέα, η πιπεριά τσίλι, χάρη στην καψαϊκίνη που ξεμπλοκάρει το ρινικό διάφραγμα από τη συμφόρηση, βοηθά στην ανακούφιση από το κρυολόγημα. Ψιλοκόψτε το σε σούπες και σαλάτες και προσθέστε το μαζί με τον κουρκουμά και το τζίντζερ στο ζωμό κοτόπουλου κατά το μαγείρεμα (αλλά σε μικροδόσεις).

Αυτό πρέπει να τρώτε πραγματικά για πρωινό

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τα μυστικά της λεβάντας: Θεραπευτικές ιδιότητες & πολλαπλές χρήσεις για ευεξία και ομορφιά

HerNews ka

Μήπως η μέθοδος αντισύλληψής σου δεν είναι η σωστή;

Her News

Πόνος στη μέση; Ποιες ασκήσεις θα σας ανακουφίσουν

Her News b