HerNews.gr
Health

Acai: Η αντιοξειδωτική υπερτροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το Acai είναι ένα σκούρο μωβ φρούτο που προέρχεται από ένα φυτό της οικογένειας των φοινίκων από τον Αμαζόνιο (συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Γουιάνας, της Γαλλικής Γουιάνας).

Λόγω του μεγέθους των μούρων, με διάμετρο 1–2 cm, και του χρώματος που θυμίζει σταφύλια ή βατόμουρα, και λόγω των ιδιοτήτων του θεωρείται υπερτροφή, αυτά τα μικρά μούρα έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη, παρόμοια με αυτή των μύρτιλων, αλλά ανώτερη από αυτή άλλων κόκκινων φρούτων, όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες.

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτό το τρόφιμο έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τις διαδικασίες οξείδωσης που δημιουργούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και επομένως παίζουν προληπτικό ρόλο έναντι ορισμένων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο καταρράκτης και οι παθολογίες του εγκεφάλου.

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά για την υγεία μας είναι ο πλούτος σε φυτικές ίνες (επίσης υπάρχουν για παράδειγμα στα ρεβίθια) και η παροχή υγιεινών λιπαρών όπως τα Ωμέγα 3, 6 και 9, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην παραγωγή ορμονών, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο acai δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και σταδιακά επιβραδύνουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , βοηθώντας μας να αποκτήσουμε πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας”. Επιπλέον, το açai προάγει το υγιές δέρμα.

Ένα πολύ κοινό φρούτο στη βραζιλιάνικη διατροφή

Το Acai, που καλλιεργείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα τυπικό φαγητό της παραδοσιακής βραζιλιάνικης διατροφής. Μια ιδιαιτερότητα αυτού του φρούτου είναι ότι πρέπει να συγκομίζεται και να φυλάσσεται αμέσως στο κρύο καθώς τα μούρα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και οξύ (που συνήθως προστατεύει τα περισσότερα φρούτα), πρέπει να συγκομίζονται, να υποβάλλονται σε επεξεργασία, να παστεριώνονται πολύ γρήγορα και να καταψύχονται αμέσως. πριν μεταφερθούν έξω από τον Αμαζόνιο. Αν δεν υποστεί επεξεργασία, τα φρούτα οξειδώνονται γρήγορα και χάνουν πολλά από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τους.

Αν και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να βρει κανείς φρέσκο ​​acai εκτός του Αμαζονίου λόγω των προβλημάτων διατήρησης που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αλλά αυτή η υπερτροφή, όπως και στο ορεκτικό μπολ, μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

 Μπορούμε να το βρούμε σε μορφή χυμών, κατεψυγμένων πουρέ, αλλά και σε σκόνη, που λαμβάνεται από την ξήρανση και την επεξεργασία των μούρων, για λήψη με νερό ή ανάμειξη με διάφορες συνταγές και παρασκευάσματα, όπως παγωτό και υγιεινά επιδόρπια ή ως καρύκευμα για σαλάτες και σάλτσες.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Το σκόρδο με μέλι είναι το σπιτικό φάρμακο κατά της γρίπης που όλοι δοκιμάζουν αυτόν τον χειμώνα

HerNews ka

Μαϊντανός: Απόλαυση ή αντιπάθεια; Γιατί αγαπάμε να τον μισούμε;

HerNews ka

Κρυολόγημα: Οι «μαγικές» τροφές που το θεραπεύουν

HerNews ka