HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου μιλά στο HerNews: «Όταν το προσωπικό σου όραμα είναι δυνατό, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα»

Δυναμική, μορφωμένη, μητέρα, επιχειρηματιας, πολιτικός. Μια… υπέροχη γυναίκα που ξεχωρίζει για τις δράσεις και την ευαισθησία της. Ένα φωτεινό παράδειγμα για κάθε μια από εμάς. Η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, μιλά στο HerNews και τη Μπάγια Αντωνοπούλου.

Είστε μια γυναίκα δραστήρια και πολύ δυναμική. Πως εμπνευστήκατε τις «Υπέροχες Γυναίκες»; 

Η ιδέα των «Υπέροχων Γυναικών» ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών γύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλειά μου, στην κοινωνία και του πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Έτσι, οι «Υπέροχες Γυναίκες» ξεκίνησαν σαν μία πλατφόρμα όπου κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι στον υπόλοιπο κόσμο, ανώνυμα ή επώνυμα.

Ποσό σημαντική ήταν η συνεισφορά των «Υπέροχων Γυναικών» στην εξάπλωση του #metoo και στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών;

Οι Υπέροχες γυναίκες ξεκίνησαν σαν ένα project, όπου γυναίκες μπορούσαν να δηλώσουν τον θαυμασμό τους για μία άλλη γυναίκα, και έτσι δημιουργήθηκε μία κοινότητα γυναικών και παράλληλα ένας ασφαλής διαδικτυακός τόπος, όπου οι γυναίκες θα ένιωθαν άνετα να μοιραστούν προβληματισμούς, προβλήματα αλλά και προσωπικές ιστορίες.

Αυτόσυνέπεσεμε τοκίνημα του #metooστηνΕλλάδα, το οποίο βρήκε τις«Υπέροχες Γυναίκες »έτοιμες σαν κοινότητα και έτσι μπορέσαμε να μιλήσουμε άμεσα για το θέμα της έμφυλης βίας, ενώ πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε να δεχόμαστε δεκάδες καταγγελίες γυναικών που είχαν δεχτεί κακοποίηση.
Επειδή δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφορες, από την άλλη όμως, δεν μπορούσαμε, ως «Υπέροχες Γυναίκες»,  να υποκαταστήσουμε τις κρατικές δομές, εστιάσαμε το έργο των «Υπέροχων Γυναικών» στην ανάγκη να χαρτογραφήσουμε τις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε μέσα από την ενημέρωση για το πού να απευθυνθούν τα θύματα και να επικοινωνούμε μαζί τους παίρνοντας feedback για το αν η αλληλεπίδραση είχε αποτέλεσμα.

Πολύ σύντομα ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε και με την Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων για να δώσουμε αυτό το feedback αλλά και για να βοηθήσουμε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν άμεση ανάγκη.

Παράλληλα με την ενημέρωση γύρω από το θέμα της κακοποίησης, αναδείξαμε και άλλα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου και αφορούν τη βία κατά των γυναικών, καθώς δημιουργήσαμε και συμμετείχαμε και σε δράσεις για την έμφυλη βία.

Μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας, πολιτικός. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν ταυτόχρονα τόσο απαιτητικοί ρόλοι στην καθημερινότητα σας;

Είναι απίστευτα δύσκολο! Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά για αυτή τη δυσκολία.
Κάθε ρόλος από αυτούς που αποφασίζουμε να αναλάβουμε ή που επωμιζόμαστε λόγω του φύλου μας μπορεί να μας απομονώσει και να κάνει τη ζωή μας ιδιαίτερα μοναχική.
Σε προσωπικό επίπεδο, έχω αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει τελειότητα σε κανέναν από τους ρόλους που έχω αναλάβει και ότι η ισορροπία είναι κάτι που έρχεται και φεύγει.
Όμως, ειλικρινά πιστεύω ότι όταν σου αρέσει και σε ενδιαφέρει αυτό που κάνεις, όταν το προσωπικό σου όραμα είναι δυνατό, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

• Κα Χατζηιωαννίδου, τι σας ώθησε να εμπλακείτε στον πολιτικό χώρο και ποιο είναι το όραμα σας μέσα από τη δύναμη που σας δίνει η θέση σας;

Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου να εμπλακώ στο χώρο της πολιτικής αποτέλεσε η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού που μου πρότεινε μία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και κατά συνέπεια στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς να έχω καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο αλλά μόνο λόγω της εξειδίκευσής μου σε θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών.

Το όραμά μου επικεντρώνεται κυρίως στα θέματα που έχω ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνουν την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των γυναικών και των παιδιών, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων και πολιτικών που θα απευθύνονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργες, μετανάστριες, κλπ. αλλά και τη χαρτογράφηση υφιστάμενων υπηρεσιών και πληροφοριών που ενδεχομένως δεν είναι προσβάσιμες ή υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Παράλληλα, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τα παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με το διαδίκτυο και τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο στη χώρα μας. 

Μιλήστε μας για τις κόρες και τις ανησυχίες σας στην κοινωνία που μεγαλώνουν.

Όπως κάθε μητέρα και κάθε γονιός, έτσι και εγώ θέλω οι κόρες μου να είναι ευτυχισμένες και υγιείς – σωματικά και ψυχικά.
Θέλω να είναι απαλλαγμένες από βάρη, προκαταλήψεις και στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας και να μην πέσουν ποτέ θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, ειδικά τώρα που βρίσκονται στο σχολείο, θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Θα ήθελα να μην τους συμβεί τίποτα κακό και να μην τις στενοχωρήσει τίποτα, αλλά επειδή η ζωή είναι γεμάτη κινδύνους και αναποδιές, το μόνο
που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να γνωρίζουν ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, όπως μας χρειάζονται, ο,τιδήποτε και αν συμβεί.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει και πως τον αξιοποιείτε; Τι σας «ξεκουράζει»;

Ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Παρόλα αυτά,υπάρχουν πράγματα που με ξεκουράζουν και προσπαθώ να τα χωρέσω κάθε εβδομάδα.
Με ξεκουράζουν οι βόλτες με τα παιδιά μου τα απογεύματα, μία σύντομη συνάντηση με φίλους μετά τη δουλειά και όποτε βρίσκομαι σπίτι με ελεύθερο χρόνο μου αρέσουν οι κατασκευές lego και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια πιστεύετε ότι θα απελευθερώσει ουσιαστικά τελικά τα κοινωνικάστερεότυπα ή πως η ομοφοβία έχει γερές ρίζες που δε κόβονται τόσο εύκολα ;

Η ομοφοβία όπως και κάθε μορφή ρατσισμού και μισαλλοδοξίας είναι βαθιά ριζωμένες συνθήκες της κοινωνίας μας. Παρόλα αυτά, η κοινωνία πηγαίνει μπροστά και όταν η κοινωνία δεν κάνει το «βήμα» από μόνη της, είναι δουλειά της πολιτείας να επέμβει.
Και αυτό συνέβη και με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Το νομοσχέδιο αυτό μας δείχνει ότι οφείλουμε όλοι μας να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και σε κάθε κοινωνική ομάδα, ακόμα και αν αυτή δεν αποτελεί την πλειοψηφία ώσπου να εξαλειφθεί κάθε διάκριση και αδικία.

Ως δυναμική γυναίκα, τι θα θέλατε να συμβουλέψετε τις αναγνώστριες του HerNews;

Το να είσαι γυναίκα δεν είναι εύκολο! Οι ρόλοι, οι απαιτήσεις και οι κοινωνικές προσδοκίες είναι πολλές φορές ασήκωτο φορτίο!
Δεν έχω καμία συμβουλή, καθώς και εγώ προσπαθώ να πορευτώ μία μέρα τη φορά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε αυτό το απαιτητικό ταξίδι της ζωής μας, δεν χρειάζεται καμία μας να νιώθει μόνη. Είμαστε δυνατές και είμαστε όλες μαζί!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας με την Όλγα Τρέμη – «Ήμουν ο πρώτος άνδρας της»

Her News

Όθωνας Παπαδόπουλος: Η σπάνια εξομολόγηση του πρώην δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου” Παρουσίαζα ψυχαγωγική εκπομπή”

Her News b

Το παράπονο της Μαίρης Βιτινάρος: «Οι Έλληνες είναι κούκλοι, αλλά…»

Her News