HerNews.gr
Αφιερώματα

Η αμφιλεγόμενη ιστορία της Adidas: Από την κατασκευή παπουτσιών για τα στρατεύματα του Χίτλερ μέχρι τη «μάχη» με τον Kanye West

Η σκοτεινή ιστορία της Adidas βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, αφού ο γίγαντας αθλητικών ειδών αναγκάστηκε να επανασχεδιάσει το κιτ της γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου μετά από μια γκάφα του ναζιστικού συμβόλου, σύμφωνα με τη DailyMail.

Η Adidas λάνσαρε τη νέα φανέλα με ενθουσιασμό εν όψει της Γερμανίας που θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αυτό το καλοκαίρι – αλλά η εταιρεία που ιδρύθηκε από ένα μέλος του ναζιστικού κόμματος βρέθηκε αντιθέτως μπλεγμένη σε μια άλλη σειρά.

Όταν οι επικριτές τόνισαν ότι ο αριθμός 44 έμοιαζε εντυπωσιακά με το λογότυπο των «κεραυνών» που χρησιμοποιούσαν οι μονάδες των Ναζί SS, η Adidas αναγκάστηκε να απαγορεύσει στους Γερμανούς ποδοσφαιρόφιλους να προσαρμόζουν τις φανέλες.

 

Η Adidas απαγόρευσε στους Γερμανούς οπαδούς ποδοσφαίρου να προσαρμόζουν τις φανέλες με τον αριθμό 44 εν μέσω ισχυρισμών ότι έχουν εντυπωσιακή ομοιότητα με το λογότυπο των μονάδων των Ναζί SSΌμως, εν μέσω αυξανόμενης οργής, η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η γραμματοσειρά θα επανασχεδιαστεί στο σύνολό της. 

Έρχεται μόλις ένα μήνα αφότου η εθνική ομάδα της Γερμανίας και η Adidas ανακοίνωσαν ότι η εμβληματική συνεργασία τους που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 πλησιάζει στο τέλος της, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ανταγωνιστή αθλητικών ειδών Nike των ΗΠΑ να εμπλακεί και να αναλάβει.

Καθώς η Adidas αντιμετώπιζε αυξανόμενες πιέσεις για να τροποποιήσει το νέο της κιτ, οι δεσμοί της αθλητικής μάρκας με το ναζιστικό κόμμα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Από την κατασκευή παπουτσιών για τον δικτάτορα των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ, μέχρι την επίπονη απάντησή της στις άθλιες αντισημιτικές ατάκες του  ράπερ Kanye West , η Adidas δεν είναι ξένη στο δράμα.

 

 

Sympathy for the Nazi? – The ForwardΟ ιδρυτής της Adidas Adolf ‘Adi’ Dassler και ο αδερφός του επιχειρηματίας Puma, Rudolf, ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος, ενώ εντάχθηκαν το 1933 όταν ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος και ανέβηκε στην εξουσία.

Τόσο η Adidas όσο και η Puma όχι μόνο δημιούργησαν αθλητικά παπούτσια, αλλά έφτιαξαν μπότες για ναζί στρατιώτες καθώς και μπαζούκες Panzerschreck, έναν αντιαρματικό εκτοξευτή πυραύλων, που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Τα αδέρφια – που επιδίδονταν σε μια σφοδρή διαμάχη για δεκαετίες – υπέγραφαν ακόμη και τις επιστολές τους «Heil Hitler».

Οι αδερφοί Dassler ίδρυσαν την εταιρεία υποδημάτων Gebrüder Dassler Schuhfabrik, ή Geda για συντομία, και ξεκίνησαν την παραγωγή στη δεκαετία του 1920 στη γενέτειρά τους, στο Herzogenaurach της Γερμανίας, ένα hot spot για την κατασκευή υποδημάτων στη Βαυαρία με περισσότερους από 100 μεμονωμένους υποδηματοποιούς.

The Nazi History Of Adidas, The Sportswear Giant That Took, 55% OFFΑυτό που ξεχώριζε τον Rudolf και τον Adi δεν ήταν μόνο η προθυμία τους να γίνουν μέλη του ναζιστικού κόμματος, διασφαλίζοντας την επιχειρηματική τους επιτυχία υπό την κυριαρχία των Άρεων, αλλά οι φιλοδοξίες τους.

Όταν οι «Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες» ήρθαν στη Γερμανία για τους αγώνες του 1936, μπήκαν κρυφά στο ολυμπιακό χωριό για να πείσουν τον Αμερικανό ολυμπιακό σταρ του τρεξίματος Τζέσι Όουενς να φορέσει το προσαρμοσμένο παπούτσι με καρφώματα του Adi. Ο Όουενς έφερε τέσσερα χρυσά μετάλλια για την ομάδα των ΗΠΑ.

Ο Άλμπερτ Σπέερ, ο κύριος αρχιτέκτονας του Χίτλερ δήλωσε ότι ο Φύρερ «ενοχλήθηκε πολύ από τη σειρά θριάμβων του υπέροχου έγχρωμου Αμερικανού δρομέα».

«Τα άτομα των οποίων οι προηγούμενες προέρχονταν από τη ζούγκλα…με πιο δυνατή σωματική διάπλαση…θα πρέπει να αποκλειστούν από τα μελλοντικά παιχνίδια», δήλωσε. Ο Όουενς έγινε ο σπρίντερ του αιώνα.

Με την επέκταση του πολέμου τον Δεκέμβριο του 1943, ο Χίτλερ μετέτρεψε τις μη στρατιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε στρατιωτική κατασκευή. Τώρα αντί να φτιάχνουν αθλητικά παπούτσια, οι Dassler παρήγαγαν μπότες για ναζί στρατιώτες καθώς και τα μπαζούκα Panzerschreck στο εργοστάσιό τους.The Rudolf Dassler Legacy Collection honors the past and embraces the  future - PUMA CATch up

Το 1948, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια συνεργασίας, τα αδέρφια χώρισαν. Ο Rudi δημιούργησε την Puma εκείνη τη χρονιά, ενώ ο Adi κυκλοφόρησε την Adidas ένα χρόνο αργότερα.

Μια δια βίου μνησικακία χώρισε τα αδέρφια, η οποία πιστεύεται ότι προήλθε από μια τεταμένη σχέση μεταξύ των συζύγων τους και την υποψία του Rudolf ότι ο αδερφός του βρισκόταν πίσω από τη στράτευση του στο στρατό που οδήγησε στη φυλάκισή του από τους Συμμάχους.

Και τα δύο αδέρφια κλήθηκαν στο καθήκον με τον Rudolf να εντάσσεται στην Γκεστάπο. Ο Adi υπηρέτησε μόνο ένα χρόνο ενώ ο αδελφός του έμεινε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου.

Όταν ο Rudolf βρέθηκε σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο εγκλεισμού, υποψιάστηκε ότι είχε καταγγελθεί από τον αδερφό του, ο οποίος ήταν απασχολημένος να φτιάχνει μπότες μπέιζμπολ και μπάσκετ για Αμερικανούς. Πιο πρόσφατα, η Adidas  προκάλεσε αντιδράσεις για την αργή απάντησή της να αποκηρύξει τον Kanye West για τα αντισημιτικά σχόλιά του, μόνο αφού οργανώσεις όπως η Anti-Defamation League και μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν την εταιρεία. 

Ο Kanye West είχε εμμονή με τον Χίτλερ πολύ πριν ο προβληματικός ράπερ δημοσιοποιηθεί με αντισημιτικά σχόλια το 2022 , ωστόσο τα αφεντικά της Adidas αγνόησαν την ανησυχητική του συμπεριφορά.

Μεταξύ των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν σε ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ των New York Times ήταν ότι ο West ζήτησε από ένα στέλεχος εβραϊκής εταιρείας να φιλάει μια φωτογραφία του Χίτλερ κάθε μέρα ως τρόπο να δείξει αγάπη άνευ όρων και να σχεδιάσει μια σβάστικα σε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Adidas. κεντρικά γραφεία στη Γερμανία.

Η Adidas συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον ράπερ το 2013 και οι δύο πλευρές συνέχισαν σε μια συμφωνία το 2016 που περιγράφηκε ως «η πιο σημαντική συνεργασία που δημιουργήθηκε ποτέ μεταξύ ενός μη αθλητή και μιας αθλητικής μάρκας », σύμφωνα με το USA Today.

Η διαμάχη πίσω από την επιχειρηματική πτώση για τον West ξεκίνησε όταν ο ίδιος και μερικά από τα μοντέλα του φόρεσαν ένα πουκάμισο με τη φράση «White Lives Matter» στην πλάτη τους για το σόου του στο Yeezy στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι στις 3 Οκτωβρίου.

Το Southern Poverty Law Center λέει ότι η φράση είναι αυτή που υιοθετήθηκε από νεοναζιστικές και λευκές ομάδες υπεροχής ως απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter.Ο West αντιμετώπισε μια σειρά από διαμάχες από τότε που φωτογραφήθηκε φορώντας ένα πουκάμισο White Live Matter σε εκδήλωση της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2022

Η διαμάχη δεν σταμάτησε εκεί για τον West, ο οποίος στη συνέχεια διπλασίασε τα σχόλιά του στο Instagram και αργότερα μπήκε στο Twitter για να χρησιμοποιήσει αντισημιτική ρητορική στις αναρτήσεις του και στις συνεντεύξεις του.

Μια από τις πιο διαβόητες αναρτήσεις του ήταν όταν εμφανίστηκε να απειλεί Εβραίους σε ένα tweet που ήρθε λίγο μετά τον περιορισμό του λογαριασμού του στο Instagram για περιεχόμενο που θεωρήθηκε από ορισμένους χρήστες ως αντισημιτικό.

«Είμαι λίγο νυσταγμένος απόψε, αλλά όταν ξυπνήσω θα πάω να πεθάνω για τους ΕΒΡΑΙΟΥΣ», ξεκίνησε στην αμφιλεγόμενη ανάρτηση στις 8 Οκτωβρίου 2022.

Η Adidas τερμάτισε μια σημαντική συνεργασία με τον West το 2022 για τις αντισημιτικές του δηλώσεις και διέκοψε τη σειρά παπουτσιών Yeezy της West.

Σε μια δήλωση εκείνη την εποχή, η εταιρεία είπε ότι «δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και οποιοδήποτε άλλο είδος ρητορικής μίσους».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο οίκος Dior επαναλανσάρει την αγαπημένη της τσάντα

HerNews ka

Το αφιέρωμα της «Finos Film» στην Μαίρη Αρώνη- Ποια ήταν η «Πάστα Φλώρα» που γεννήθηκε σαν σήμερα

HerNews ka

Μάρτης! Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης – Γιατί φοράμε Μάρτη;

Her News