HerNews.gr
Health

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ενότητα και δέσμευση για ένα υγιές μέλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια επίσημη ευκαιρία για να αναδειχθεί η σημασία της φροντίδας της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο, στις 7 Απριλίου, ο κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του για να εστιάσει σε θέματα όπως η πρόληψη των ασθενειών, η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής ευεξίας και η διάδοση ενημέρωσης σχετικά με την υγεία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών, την πανδημία του COVID-19. Η κρίση αυτή έχει αναδείξει τη σημασία της πρόληψης, της επιστήμης και της αλληλεγγύης στον τομέα της υγείας.

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, είναι σημαντικό να αναδείξουμε την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι τρέχουσες προκλήσεις υγείας, αλλά και μελλοντικές απειλές.

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ημέρα για να δεσμευτούμε ξανά για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, καθώς και για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε το έργο των επαγγελματιών του τομέα της υγείας που καθημερινά αγωνίζονται για την ευημερία όλων μας.

Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ημέρα για να ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο αρκετός ύπνος. Επιπλέον, ας ενθαρρύνουμε την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ας δεσμευτούμε όλοι μαζί για έναν κόσμο όπου η υγεία και η ευημερία είναι προσβάσιμες σε όλους, όπου η επιστήμη και η αλληλεγγύη κυριαρχούν και όπου οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καρότα: Τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας & τα διατροφικά στοιχεία

HerNews ka

Η σημασία της ενυδάτωσης στη συνολική ευεξία σας

Her News

Καταπολεμώντας τον πονόλαιμο: Τα καλύτερα αφεψήματα που θα σας ανακουφίσουν

HerNews ka