HerNews.gr
Health

Φασόλια: Η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε επειγόντως στη διατροφή σας

Τα φασόλια είναι πράγματι καλά για την καρδιά, αλλά και κυρίως για την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Ανήκοντας στην οικογένεια των οσπρίων , τα φασόλια (όλων των ειδών) είναι από τα πιο υγιεινά και οικονομικά τρόφιμα.

Κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα, είναι σχετικά προσιτά, διαθέσιμα σχεδόν παντού και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσουν τα κονσερβοποιημένα φασόλια, αλλά τα κονσερβοποιημένα φασόλια συνήθως συλλέγονται, αποξηραίνονται και κονσερβοποιούνται στην πηγή και διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τότε όμως, πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας; Η απάντηση παρακάτω.

Γιατί τα φασόλια είναι τόσο καλά για την υγεία μας;

Τα φασόλια έχουν εξαιρετικό διατροφικό προφίλ. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης (με 21,7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια κόκκινων φασολιών). Παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο , σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, κάλιο, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της Β9, πηγής φολικού οξέος. Τα φασόλια είναι επίσης γεμάτα με φυτοθρεπτικά συστατικά (συμπεριλαμβανομένων φαινολικών οξέων, φλαβονοειδών και ανθοκυανινών), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, υπογλυκαιμικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και πολυφαινόλες , ένα είδος αντιοξειδωτικού που θρέφει τα εντερικά βακτήρια.

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες , με περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Οι ίνες χρησιμεύουν ως καύσιμο για το μικροβίωμα του εντέρου. Υποστηρίζουν έναν ακμάζοντα και ποικίλο πληθυσμό βακτηρίων. Όταν τα βακτήρια μας τρέφονται με ίνες, παράγουν ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν μια σειρά από ιδιότητες.

Αυτά τα οξέα είναι αντιφλεγμονώδη, κατά της παχυσαρκίας, αντικαρκινογόνα, νευροπροστατευτικά και επίσης παρεμβαίνουν στην ανοσολογική μας απόκριση. Όταν έχουμε έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μας, τα μικρόβια μας στρέφονται στην επένδυση του εντέρου για καύσιμο.

Ωστόσο, αυτή η μεμβράνη διαδραματίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο για το ανοσοποιητικό μας και την ακεραιότητα του εντερικού μας φραγμού, και η διάβρωση της μπορεί επομένως να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο λιγότερες φυτικές ίνες τρώμε, τόσο πιο λεπτή γίνεται η επένδυση μας και τόσο υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών έχει επίσης συσχετιστεί από καιρό με την υγεία του εντέρου, την υγιή πέψη (μπορεί να βοηθήσει σε θέματα όπως η δυσκοιλιότητα), τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα , τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Για να μην αναφέρουμε, ότι μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας – είτε μέσω των φασολιών είτε μέσω άλλων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες – θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Εύκολες συνταγές για σαλάτα με φασόλια

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βουλωμένη μύτη: Εύκολα tips για τη ρινική συμφόρηση

Her News

Pillow Mists: Όλη η αλήθεια πίσω από αυτό το θαυματουργό προϊόν για τον ύπνο

HerNews ka

Πώς να συνέλθετε από το hangover

Her News