HerNews.gr
Αφιερώματα

Η Θεά Γαία και η σύνδεσή της με την Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου γιορτάζεται για άλλη μια φορά καθώς πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε χώρες σε όλο τον κόσμο βοηθούν να γίνει ο κόσμος λίγο πιο πράσινος, βοηθώντας τον να ανακάμψει από τις καταστροφές της εκβιομηχάνισης και της ρύπανσης.

Η Θεά Γαία θα ήταν σίγουρα σε πλήρη συμφωνία με την Ημέρα της Γης, καθώς η ίδια αντιπροσώπευε τη γενναιοδωρία της ίδιας της γης.

Φέτος, το θέμα για την Ημέρα της Γης είναι η απαίτηση για μείωση κατά 60 τοις εκατό στην παραγωγή όλων των πλαστικών μέχρι το 2040. ΕριχθόνιοςΗ πρώτη ημέρα της Γης το 1970 οδήγησε στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών και στην ψήφιση των μνημειωδών Νόμων για τον Καθαρό Αέρα, το Καθαρό Νερό και τα Απειλούμενα Είδη, που έχουν μεταμορφώσει ολόκληρη τη χώρα, επαναφέροντας πολλά είδη από τα όρια της εξαφάνισης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Γκέιλορντ Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.

Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.What is earth day? Who created it, how to celebrate it and why?

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

Ποια ήταν όμως η Γαία;

Η Γαία ήταν η Ελληνίδα θεά της Γης, η «Μεγάλη Μητέρα όλων», η πρώτη θεότητα από την οποία γεννήθηκαν όλοι οι άλλοι θεοί της ελληνικής μυθολογίας. Η ίδια γεννήθηκε μέσα από το Χάος.

Σε δεύτερη φάση γονιμοποιείται από τον γιο της τον Ουρανό και γεννάει τους Τιτάνες και τις Τιτανίδες – θεωρείται ως αρχή της ζωής, σαν Μεγάλη Μητέρα (Γαία Μήτηρ ή ακόμα παμμήτωρ).

Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Γαία έφερε επίσης την Ουρέα (Βουνά) και τον Πόντο (Θάλασσα), «χωρίς γλυκιά ένωση αγάπης» (δηλαδή χωρίς πατέρα). Στη συνέχεια γέννησε τις αρχέγονες θαλάσσιες θεότητες Νηρέα, Θαύμα, Φορκύς, Κήτο και Ευρυβία από την ένωση με τη θάλασσα.Γαία, Η Μεγάλη Μητέρα Θεών Και Ανθρώπων - Παραδοσιακή Ελληνική ΙατρικήΟι Έλληνες στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η γη ήταν γυναίκα και ο ουρανός ήταν άντρας, επειδή οι σπόροι μπαίνουν στη γη και η βροχή και ο ήλιος από τον ουρανό βοηθούν τους σπόρους να αναπτυχθούν. Η Γαία γέννησε εκατοντάδες παιδιά, μεταξύ των οποίων ο Ωκεανός, ο Κοίος, ο Κρίος, ο Υπερίωνας, ο Ιαπετός, η Θεία, η Ρέα, ​​η Θέμις, η Μνημοσύνη, η Φοίβη, η Τηθύς και ο Κρόνος.

 

Στις μυθολογικές ιστορίες, έσωσε τον Δία από τον πατέρα του, τον Κρόνο, αφού άρχισε να καταπίνει τα παιδιά του από φόβο ότι θα τον εκθρονίσουν.

Με μια υπόσχεση από τον Δία ότι θα ελευθερώσει τα άλλα παιδιά της Γης, η Γαία τον στήριξε στην ανατροπή του Κρόνου. Αφού έσωσε τους αδελφούς και τις αδελφές του, ο Δίας έγινε τελικά βασιλιάς όλων των θεών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ρόμι Σνάιντερ: Η δραματική ζωή της «θλιμμένης πριγκίπισσας», ο έρωτας με τον Αλέν Ντελόν και το τραγικό φινάλε

Her News

Όπου Γιώργος και μάλαμα: Όσα δεν ξέρετε για το όνομα του

Her News

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ο αριθμός των καπνιστών, οι επιπτώσεις στην υγεία & το ηλεκτρονικό τσιγάρο

HerNews ka