HerNews.gr
Παιδί

Μωρό: Τι μπορεί να υποδηλώνει το κλάμα του;

baby

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι το κλάμα του μωρού δεν είναι πάντα το ίδιο. Αλλά αν δεν είσαι μωρό πώς θα καταλάβεις τι σημαίνει το κάθε τι, αναρωτιέστε;

Eυτυχώς για τους γονείς, ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το κλάμα των μωρών, καταλήγοντας σε  διαφορετικούς τύπους κλάματος. Καθένας υποδηλώνει μια διαφορετική ανάγκη του μωρού:

Έχει υπερδιέγερση

Τα μωρά αγαπούν την προσοχή και την άνεση, αλλά αν το παρακάνετε μπορεί γρήγορα να υπερδιεγερθούν – όπως όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο άτομα που προσπαθούν να τα κρατήσουν ή κάνουν θόρυβο.

Τι θα ακούσετε:

Το υπερδιεγερμένο κλάμα είναι γενικά αρκετά χαμηλό τονικά και όχι τόσο δυνατό. Αλλά μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ουρλιαχτό και δεν καταπραΰνεται εύκολα. Θα σκούσετε ένα κλαψούρισμα, σχεδόν φασαριόζικο.

Βαριέται ή νιώθει μοναξιά

Αν και τα μωρά δεν κάνουν πολλά, βιώνουν πλήξη όταν μένουν μόνα τους για πολύ καιρό. Ένα βαριεστημένο κλάμα δεν είναι απαραίτητα κακό – είναι περισσότερο κλάμα για προσοχή, καθώς το μωρό σας νιώθει μοναξιά.

Τι θα ακούσετε:

Ένα βαριεστημένο κλάμα μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με το υπερδιεγερμένο – είναι χαμηλού τόνου και μπορεί να ακούγεται σαν γκρίνια. Είναι απλό να καταπραΰνει, και μπορεί ακόμη και να μετατραπεί σε γέλιο μόλις το μωρό σας μεγαλώσει αρκετά.

baby

Πεινάει

Όταν η πείνα καλεί, το μωρό σας θα αρχίσει να κλαίει. Τους πρώτους μήνες, αυτό γίνεται το κλάμα που αναγνωρίζετε ακόμα και στον ύπνο σας.

Τι θα ακούσετε:

Η κραυγή «Πεινάω» είναι χαρακτηριστική. Έχει έναν απελπισμένο τόνο που επαναλαμβάνεται μέχρι να απαντηθεί. Θα σκούσετε ένα ρυθμικό, ψηλό τσιρίγμα και έναν ήχο «νιέεεε».

Αισθάνεται άβολα

Η ζέστη, το κρύο, ένα ρέψιμο που δεν λέει να βγει ή μια βρώμικη πάνα μπορεί να κάνει ένα μωρό να αισθανθεί αρκετά άβολα. Αυτό είναι άλλο ένα κλάμα που είναι πιθανό να σας ξυπνήσει για έκτη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα βρέφη δεν χρειάζονται πολλά στρώματα ρούχων για να παραμείνουν ζεστά τη νύχτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα απλό ελαφρύ κουβερτάκι είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν ελέγχετε το μωρό σας και τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ ζεστά ή φαίνονται σχεδόν κόκκινα, πιθανότατα ζεσταίνεται. Επίσης, το να κρατάτε ένα βρέφος πολύ ζεστό αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Τι θα ακούσετε:

Ένα άβολο κλάμα είναι ένα έντονο κλαψούρισμα, με τον ήχο να βγαίνει σχεδόν από τη μύτη. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να το ακούς, ειδικά αν συμβαίνει κατά την οδήγηση και δεν μπορείς να φτάσεις αμέσως στο μικρό σου. 

 Πονάει

Το κλάμα για τον πόνο είναι δύσκολο – αν και είναι χαρακτηριστικό, μπορεί να είναι τρομακτικό να το ακούς. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε αέρια ή το μωρό σας μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα.

Τι θα ακούσετε:

Η κραυγή του πόνου είναι απόκοσμη — υψηλού τόνου, σαν τρίψιμο και τρύπημα. Το μωρό σας μπορεί να κάνει έναν ήχο «εαρχχχ» σαν να προσπαθεί να κενώσει. Είναι εύκολο να το ξεχωρίσετε γιατί το κλάμα ακούγεται επείγον και αγχωμένο.

baby

Είναι άρρωστο

Το κλάμα ενός μωρού που είναι άρρωστο μπορεί να ραγίσει χιλιάδες καρδιές και μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς που δεν ξέρουν τι φταίει.

Τι θα ακούσετε:

Θα ακούσετε κλαψούρισμα σε χαμηλούς τόνους, σχεδόν σαν να μην έχει ενέργεια για να κάνει έναν πιο δυνατό ήχο. Εάν ο πόνος σχετίζεται με μια ασθένεια όπως μια μόλυνση στο αυτί, το κλάμα μπορεί να είναι έντονο.

Είναι κουρασμένο

Κατά τους πρώτους έξι μήνες, τα μωρά κοιμούνται πολύ και σε ακανόνιστα μοτίβα, μπερδεύοντας συχνά τη μέρα με τη νύχτα. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ένα βρέφος καθώς το βοηθά να αναπτυχθεί. Ως νεογέννητο, το μωρό σας μπορεί να κοιμάται συνολικά δέκα έως 18 ώρες κάθε μέρα.

Τι θα ακούσετε:

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά προσπαθήστε να ακούσετε έναν αβοήθητο, αναπνευστικό ήχο, σχεδόν σαν «ωχ». 

Νεότερα Άρθρα

5 Τρόποι για να κάνετε το μπάνιο του μωρού σας διασκεδαστικό

Her News

Πως θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει δυσλεξία;

Her News b

Πότε χρειάζεται να καλέσεις τον παιδίατρο αν έχεις νεογέννητο μωρό

Her News