HerNews.gr
Σχέσεις

Σχέσεις: 3 συμπεριφορές που θεωρούμε τοξικές, όμως τελικά είναι υγιείς

Πολύ συχνά βιαζόμαστε να βαφτίσουμε τις σχέσεις μας «τοξικές» και μία μικρή αφορμή αρκεί για να πιστέψουμε πως ο σύντροφός μας δεν είναι ο ιδανικός για εμάς.

Σίγουρα, υπάρχουν συμπεριφορές γύρω μας που είναι πράγματι τοξικές και τις έχουμε αναλύσει αμέτρητες φορές. Μήπως όμως έχουμε συνηθίσει να βάζουμε την ταμπέλα, ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο… τραγικά;

Ας δούμε κάποιες συμπεριφορές στις ερωτικές σχέσεις, που ενώ έχουμε συνηθίσει να τις αποκαλούμε τοξικές, στην πραγματικότητα είναι απόλυτα υγιείς:

1. Το να αφήνουμε στις σχέσεις μας κάποιες άλυτες συγκρούσεις

Η ιδέα ότι τα ζευγάρια πρέπει να επιλύουν όλα τους τα προβλήματα είναι μύθος. Ναι, η επικοινωνία είναι απαραίτητη στις σχέσεις, αλλά τα επιτυχημένα ζευγάρια αποδέχονται και κατανοούν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, ότι πάντα θα υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν τους αρέσουν στον σύντροφό τους ή πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούν. Και όλα αυτά είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται να νιώθεις την ανάγκη να αλλάξεις κάποιον για να τον αγαπήσεις. Και δεν πρέπει να αφήσετε κάποιες διαφωνίες να εμποδίσουν την κατά τα άλλα ευτυχισμένη και υγιή σχέση.

Μερικές φορές, η προσπάθεια επίλυσης μιας σύγκρουσης μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα διορθώνει. Μερικές μάχες απλά δεν αξίζει να τις πολεμήσεις. Και μερικές φορές, η βέλτιστη στρατηγική σχέσης είναι αυτή του live and let live.

2. Το να αισθανόμαστε έλξη για άτομα εκτός σχέσης

Τα πράγματα είναι απλά. Η ομορφιά είναι παντού γύρω μας κι επειδή βρισκόμαστε σε μία σχέση, δεν σημαίνει πως αυτόματα γινόμαστε τυφλοί.

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο είμαστε σε θέση να βρίσκουμε πολλούς ανθρώπους ελκυστικούς και ενδιαφέροντες ταυτόχρονα, αλλά είναι και ένα βιολογικό αναπόφευκτο.

Αυτό προκαλεί πολλές ενοχές σε μερικούς ανθρώπους και πολλή παράλογη ζήλια σε άλλους. Τα πολιτιστικά σενάρια μας λένε ότι από τη στιγμή που είμαστε ερωτευμένοι, αυτό υποτίθεται ότι θα είναι το τέλος της ιστορίας. Και αν κάποιος μας φλερτάρει και το απολαμβάνουμε, πρέπει να υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά με εμάς ή τη σχέση μας.

Αυτό απλά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, είναι πιο υγιές να επιτρέψεις στον εαυτό σου να βιώσει αυτά τα συναισθήματα και μετά να τα αφήσεις να φύγουν.

Οι άνθρωποι που καταστέλλουν αυτές τις ορμές είναι συχνά εκείνοι που τελικά υποκύπτουν σε αυτές.

Οι άνθρωποι που καταστέλλουν αυτές τις ορμές είναι συχνά αυτοί που τις προβάλλουν στον σύντροφό τους και γίνονται εκτυφλωτικά ζηλιάρηδες, προσπαθώντας να ελέγξουν κάθε τους σκέψη.

Όταν δεσμευόμαστε σε ένα άτομο, δεν δεσμεύουμε και τις σκέψεις μας. Και το όμορφο γύρω μας, ακόμη κι ασυναίσθητα θα το θαυμάσουμε. Αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.

Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι πράξεις μας. 

3. Το να περνάμε χρόνο χωριστά στις σχέσεις μας

Όλες έχουμε αυτή τη φίλη ή τον φίλο που μυστηριωδώς εξαφανίστηκε μόλις έκανε σχέση. Κακά τα ψέματα, το βλέπουμε συνέχεια. Και είναι ανησυχητικό, όχι μόνο για εμάς αλλά και για εκείνους.

Όταν ερωτευόμαστε αναπτύσσουμε παράλογες πεποιθήσεις και επιθυμίες. Μία από αυτές τις επιθυμίες είναι να αφήσουμε τη ζωή μας να εξαρτάται από το άτομο με το οποίο είμαστε ερωτευμένοι. Ο έρωτας είναι υπέροχος και μεθυστικός.

Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να παίρνουμε περιστασιακά κάποια απόσταση από τον σύντροφό σας, να διεκδικούμε την ανεξαρτησία μας, να διατηρούμε κάποια χόμπι ή ενδιαφέροντα που είναι αποκλειστικά δικά μας.

Χωρίς αυτό το οξυγόνο για να αναπνεύσουμε, η φωτιά στη σχέση θα σβήσει.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Stashing: Γιατί ο σύντροφός μου με κρύβει από το περιβάλλον του;

Her News b

Πώς να επιβιώσετε σε μια σχέση μεγάλης απόστασης και να την κάνετε να λειτουργήσει

HerNews ka

Μήπως είσαι ο… τελειομανής στη σχέση;

Her News