HerNews.gr
Καριέρα

Οι νυχτερινοί τύποι δυσκολεύονται στη δουλειά

womanworking
Όσοι είναι νυχτερινοί τύποι δυσκολεύονται πολύ περισσότερο στην εργασία τους σε σχέση με τους πρωινούς τύπους, όπως αναφέρει η έρευνα που διεξήχθη στη Φιλανδία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Όουλου με επικεφαλής τον δρα Τάπιο Ράιχα.

Τα νυχτοπούλια και συγκεκριμένα οι ‘’κουκουβάγιες’’ όπως τους αποκαλεί η έρευνα, είναι εκείνοι οι νυχτερινοί τύποι που κοιμούνται αργά και δεν μπορούν με τίποτα ν’ ανταπεξέλθουν στην εργασία τους το πρωί, ενώ λειτουργούν καλύτερα τ’ απόγευμα.

Διαπιστώθηκε ότι έχουν χειρότερη βαθμολογία σε οτιδήποτε αφορούσε τον ύπνο και γενικότερα την υγεία. Οι νυχτερινοί τύποι κοιμούνται επίσης γενικά λιγότερο (φθάνουν σπανιότερα τις επτά ώρες ύπνου), έχουν συχνότερα αϋπνία, ενώ είναι πιθανότερο να είναι ανύπαντροι και άνεργοι.

Αντίθετα οι πρωινοί τύποι ή ‘’κορυδαλλοί’’, χαρακτηρισμός και πάλι της έρευνας, έχουν καλύτερη βαθμολογία στις ώρες και την ποιότητα του ύπνου, ενώ είναι πολύ πιο αποδοτικοί στην εργασία τους τις απαιτούμενες πρωινές ώρες. Επιπλέον, οι πρωινοί τύποι υιοθετούν συχνότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Το 28% των ανδρών και το 24% των γυναικών που είναι νυχτερινοί τύποι εμφανίζουν χαμηλή αποδοτικότητα στην εργασία τους, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους πρωινούς τύπους. Και στα δύο φύλα η πιθανότητα εργασιακής υποαπόδοσης είναι περίπου διπλάσια στις «κουκουβάγιες» σε σχέση με τους «κορυδαλλούς». Επίσης, οι νυχτερινοί τύποι είναι πιθανότερο να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα λόγω αναπηρίας.

Ο χρονότυπος

Ας δούμε σε αυτό το σημείο και τον χρονότυπο. Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου έχει -κατά βάση- γενετικό υπόβαθρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά παίζουν ρόλο, επίσης, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (είδος εργασίας, οικογενειακή ζωή κ.ά.), καθώς και ψυχολογικοί. Αναφέρουμε αυτόν τον όρο καθώς, στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

Ο χρονότυπός των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα (2.672 άνδρες και 3.159 γυναίκες) αξιολογήθηκε ως εξής: «Κορυδαλλοί» 46%, ενδιάμεσοι 44% και «κουκουβάγιες» 10% στους άνδρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 44%, 44% και 12%.

Μια και είμαστε ακόμα σε lockdown λοιπόν, λίγο πριν την εκπνοή του (ελπίζουμε) ας προσπαθήσουμε, έστω πειραματικά  – ακόμη και αν δεν ανήκουμε στην ομάδα των κορυδαλλών – να υιοθετήσουμε τα ωράριά τους.

Πηγή πληροφοριών: www.huffingtonpost.gr

Νεότερα Άρθρα

Πώς να έχεις θετική ψυχολογία στο περιβάλλον εργασίας σου

Her News

Συνέντευξη για δουλειά: Πως να απαντήσεις σωστα σε 5 ερωτήσεις SOS

Her News

Αλλαγή καριέρας στα 40; – 5 tips από τον career Coach για να πετύχει!

Her News