HerNews.gr
Αφιερώματα

Μαρία Μαγδαληνή: Πόρνη ή μια ευσεβής γυναίκα;

Μία από τις πιο σημαντικές μορφές στην Καινή Διαθήκη, η Μαρία Μαγδαληνή, που ο βίος της, η ταυτότητά και η σχέση της με τον Ιησού, την κάνουν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην ιστορία.

Η Μαρία καταγόταν από τα Μάγδαλα, από όπου προέκυψε και το όνομα Μαγδαληνή. Υπήρξε η πιστή και αφοσιωμένη Μαθήτρια του Υιού του Θεού, η ακόλουθος της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Διακόνισσα του Κυρίου και των Αποστόλων, η εκλεκτή Μυροφόρος, η Ευαγγελίστρια της Αναστάσεως, η Ισαπόστολος και κήρυκας της πί­στεως.

Σ’ αυτήν δόθηκε η χαρά, να δει πρώτη την Ανάσταση!

Η ζωή της καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου για πάνω από 2.000 χρόνια.

Η ιστορία της έχει απασχολήσει διαχρονικά τους θεολόγους, ιστορικούς και βέβαια τους πιστούς. Η Μαρία Μαγδαληνή παρουσιάζεται ως ιερόδουλη, μοιχαλίδα και σύμφωνα με μερικές θεωρίες ως σύζυγος ή σύντροφος του Ιησού.
Όμως, σε κανένα Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε ιερόδουλη ή αμαρτωλή!

Η Μαρία Μαγδαληνή παρουσιάζεται στα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης να πενθεί κατά τη Σταύρωση του Χριστού αλλά και ως μάρτυρας της ανάστασής Του. Ήταν η ίδια που πήγε στον τάφο του Ιησού την τρίτη ημέρα, διαπιστώνοντας πως ο τάφος ήταν άδειος.

Σύμφωνα με τα ευαγγέλια, η Μαρία Μαγδαληνή ήταν με τον Ιησού στη Γαλιλαία, όπου κήρυξε τη βασιλεία του Θεού σε ανθρώπους και θεράπευσε αρρώστους.

Στον ‘Κώδικα Ντα Βίντσι’ παρουσιάζεται ως γνωστόν ο Ιησούς όχι μόνο να είναι ζευγάρι με τη Μαγδαληνή, αλλά να έχουν μαζί και παιδιά και όλοι να έχουν φυγαδευτεί στη Γαλλία, όπου απόγονοί τους υπάρχουν υποτίθεται μέχρι και σήμερα.

Ήταν πόρνη;

Όσον αφορά στην φήμη που επικρατεί, πως η Μαρία Μαγδαληνή ήταν πόρνη, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανένα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης.

Η εικόνα της Μαρίας Μαγδαληνής ως μιας πόρνης που πλένει τα πόδια του Ιησού με αλοιφή και κλαίει για τη Σταύρωσή του, φαίνεται πως θεμελιώθηκε τον Μεσαίωνα.
Οι συγγραφείς της εποχής του Μεσαίωνα παρουσίασαν τη Μαρία ως μια μετανοημένη αμαρτωλή που δέχτηκε να αλλάξει τη ζωή της…

Ήταν σύζυγος του;

Στον Μεσαίωνα, στη Γαλλία είπαν πως η Μαρία Μαγδαληνή ήταν σύζυγος του Ιησού στον θεϊκό κόσμο και παλλακίδα του στον κόσμο της ψευδαίσθησης, τον κόσμο που πίστευαν δηλαδή τότε, πως κατοικούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ενώ στους πρώτους αιώνες της χριστιανικής εποχής, τα γνωστικά ευαγγέλια απεικονίζουν τη Μαρία Μαγδαληνή ως σύντροφο, ακόμη και σύζυγο του Ιησού, ως τη γυναίκα που αγαπούσε περισσότερο από όλους τους άλλους μαθητές.

Η ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής περιπλέκεται κι άλλο στα απόκρυφα Ευαγγέλια. Όμως, τα απόκρυφα Ευαγγέλια γράφτηκαν αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού και δεν θεωρούνται έγκυρα ούτε από την ορθόδοξη, αλλά ούτε κι από την καθολική εκκλησία..

Νεότερα Άρθρα

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο #20 Art Podcast της Γιώτας Τσιμπρικίδου

Her News

Γιορτή της Μητέρας: Όλες οι celebrity που θα γιορτάσουν για πρώτη φορά φέτος!

HerNews ka

Μέριλιν Μονρόε: Η ζωή και οι παράξενες συνήθειες της..

Her News