HerNews.gr
Αφιερώματα

Τι ώρα έγινε τελικά η Ανάσταση του Χριστού;

Η ακριβής ώρα που έγινε η Ανάσταση του Ιησού, αποτελεί ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των μελετητών της θρησκείας μας, αφού κανένας από τους Ευαγγελιστές δε κάνει σαφή αναφορά σε αυτήν.

Τα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν τι ώρα έγινε ακριβως η Ανάσταση του Χριστού. Το μόνο που μας αναφέρουν είναι ότι το πρωί «της μίας σαββάτων», δηλαδή το πρωί της δίκης μας Κυριακής, οι μυροφόρες έφτασαν και βρήκαν κενό το μνήμα. Τότε οι άγγελοι τους απηύ­θυναν το μήνυμα ότι ο Χριστός ηγέρθη.

Τι γνωρίζουμε από τις αναφορές:
  • Ο Ματθαίος αναφέρει “Οψέ Σάββατων τη επιφωσκούση εις μί­αν σαββάτων”, προσδιορίζοντάς την μέχρι την ανατολή του η­λίου, την πρώτη ημέρα της εβδο­μάδος, εννοώντας την Κυριακή.
  • Ο Λουκάς επίσης αναφέρεται στη πρώτη ημέρα της εβδομάδας, τα βαθιά χαράματα: “Τη δε μια των σαββάτων, όρθρου βαθέως ήλθον επί το μνήμα”.
  • O Ιωάννης γράφει όταν πέρασε η ημέρα του Σαββάτου, κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, όταν ήταν ακόμα σκοτάδι: “Έρχεται πρωί σκοτίας έτι ούσης εις το μνημείον”.
  • Και ο Μάρ­κος , συμφωνεί ως προς την ημέρα και προσδιορίζει την ώρα μετά τη δύση του ηλί­ου. “Λίαν πρωί της μιας σαββάτων έρχονται επί το μνημείον ανατείλαντος του ηλίου”.


Σύμφωνα με την ευαγγελική ιστορία, ο Χριστός πρέπει να αναστήθηκε το πρωί της Κυριακής, μεταξύ 3 και 6 τα ξημερώματα.

Ο Κύριος λέγεται πως πέθανε πάνω στο σταυρό στις 3 περίπου το απόγευμα της Παρασκευής. Αφού έμεινε τρεις μέρες στον Άδη, σύμφωνα με τις προφητείες, πρέπει η παραμονή του στο τάφο να υπολογίσουμε και ώρες από την Κυριακή.

Ο  Χριστός είχε πει στους μαθητές Του “αποκτανθήναι και τη τρίτη ημέρα εγερθήναι”, δηλαδή ότι θα καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί.

Οπότε έχουμε Παρασκευή, Σάββατο και ώρα της Κυριακής στον άδη με τους νεκρούς, και Κυριακή χαράματα έγινε η Ανάσταση του.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ορίσει ως ώρα της Ανάστασης, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινάει η τρίτη ημέρα, με το σκεπτικό πως όποτε ώρα κι αν αναστήθηκε ο Χριστός, αυτή περιέχεται μέσα στην Κυριακή.

Η σωστότερη ώρα για να γιορτάζουμε την Ανάσταση είναι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η Πρώτη Ανάσταση βέβαια γιορτάζεται από την Εκκλησία στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Εορτάζεται λοιπόν από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη, όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Ο εορτασμός κατά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, ιστορικά τουλάχιστον δεν φαίνεται πως στέκεται.

Νεότερα Άρθρα

Φεβρουάριος: Γιατί είναι ο μοναδικός μήνας που έχει λιγότερες απο 30 ημέρες

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Η ιστορία της και η πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα

HerNews ka

6 Δεκεμβρίου: 14 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

HerNews ka