HerNews.gr
Αφιερώματα

Φεβρουάριος: Γιατί είναι ο μοναδικός μήνας που έχει λιγότερες απο 30 ημέρες

Ο Φεβρουάριος είναι ο μονός μήνας στο ημερολόγιο που έχει λιγότερες από 30 ημέρες και ο μόνος μήνας που αλλάζει μήκος.

Κανονικά ο Φεβρουάριος έχει μόλις 28 ημέρες, εκτός από ένα δίσεκτο έτος που έχει 29.

Αλλά γιατί ακριβώς ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος σύντομος μήνας, και γιατί υπάρχουν δίσεκτα έτη; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει μόνο 28 ημέρες;

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο γεννήθηκε από το Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του Γρηγοριανού και του αρχικού ρωμαϊκού ημερολογίου είναι ότι το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε μόνο 10 μήνες.

Είχε έξι μήνες 30 ημερών και τέσσερις μήνες 31, για ένα σύνολο 304 ημερών. Ωστόσο, αυτό δεν ευθυγραμμίστηκε με το σεληνιακό έτος.

Ο Ρωμαίος βασιλιάς Numa Pompilius ήθελε να το διορθώσει, γι’ αυτό πρόσθεσε δύο μήνες στην αρχή του έτους – τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο Numa ήθελε επίσης να αποφύγει να έχει ζυγούς αριθμούς στο ημερολόγιό του, καθώς η ρωμαϊκή δεισιδαιμονία εκείνη την εποχή έλεγε ότι οι ζυγοί αριθμοί ήταν άτυχοι.

Το σεληνιακό έτος έχει διάρκεια 354.367 ημέρες, τις οποίες ο Numa στρογγυλοποίησε σε 355, καθώς η στρογγυλοποίηση προς τα κάτω στο 354 θα ήταν άτυχη. Αφαίρεσε επίσης μια ημέρα από κάθε μήνα των 30 ημερών για να τους κάνει 29. Αυτό άφησε 56 ημέρες για να εργαστεί.

Ο Numa συνειδητοποίησε ότι ένας μήνας θα έπρεπε να έχει ζυγό αριθμό ημερών, διαφορετικά το σύνολο δεν θα μπορούσε να αθροιστεί σε έναν περιττό αριθμό.

Η Encyclopedia Britannica εξηγεί: «Έτσι ο Numa επέλεξε τον Φεβρουάριο, έναν μήνα που θα φιλοξενούσε ρωμαϊκές τελετουργίες προς τιμήν των νεκρών, ως τον άτυχο μήνα που αποτελείται από 28 ημέρες».

Γιατί έχουμε δίσεκτα έτη;

Οι δίσεκτες ημέρες είναι απαραίτητες γιατί ένα αστρονομικό έτος – ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσει η Γη την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο – είναι περίπου 365,25 ημέρες, ενώ ένα ημερολογιακό έτος είναι 365 ημέρες.

Για να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση, προστίθεται μια επιπλέον ημέρα στο ημερολόγιο κάθε τέσσερα χρόνια.

Υπάρχει μια μικρή επιπλοκή, καθώς ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να περιφερθεί γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ακριβώς 365,25 ημέρες.
4-5-4 Calendar
Η Encyclopedia Britannica εξηγεί: «Το 46 π.Χ., το Ιουλιανό ημερολόγιο εισήγαγε μια δίσεκτη ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά ένα πρόβλημα με τη μέτρηση που χρησιμοποιήθηκε οδήγησε σε μια αυξανόμενη απόκλιση κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων».

«Το Γρηγοριανό ημερολόγιο αναμόρφωσε την έννοια το 1582 εξαλείφοντας δίσεκτα έτη σε έτη του αιώνα που δεν διαιρούνταν ακριβώς με το 400. Γι’ αυτό τα έτη 1600 και 2000 ήταν δίσεκτα αλλά τα 1700, 1800 και 1900 δεν ήταν και γιατί το 2400 θα είναι ένα δίσεκτο έτος, αλλά το 2100, το 2200 και το 2300 όχι».

Φεβρουάριος: Ο μήνας των ερωτευμένων ή των Anti-Valentine’s;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας: Η Μέρι Έβανς-Γιάνγκ και ο αγώνας της κατά της ανορεξίας

Her News b

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το χιουμοριστικό βίντεο της Finos Film

HerNews ka

Ο Johnny Depp γίνεται 59 χρονών! – 15 facts για την ζωή του

Her News b