HerNews.gr
Ελλάδα

Θερινό Ηλιοστάσιο: Από σήμερα λέμε καλό Καλοκαίρι!

Σήμερα θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού, καθώς από τις 06:32 ώρα Ελλάδας έλαβε χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.

Το Καλοκαίρι κάνει σήμερα πρεμιέρα! Από εδώ και πέρα λοιπόν, στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει και η Ελλάδα, οι μέρες σταδιακά αρχίζουν να μικραίνουν , στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα αρχίσουν να μεγαλώνουν αντίστοιχα.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΛΕΜΕ “ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”

Τι είναι τα ηλιοστάσια

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.
Ο λόγος είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο. Με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου.

Αυτή τη χρονιά το θερινό ηλιοστάσιο λαμβάνει χώρα σήμερα, 21 Ιουνίου.

Την άλλη μισή χρονιά, το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Τότε είναι που μπαίνουμε για τα καλά στο χειμώνα..

 

Έφτασε η ημέρα λοιπόν, που μπορούμε να ευχηθούμε και επισήμως.. Καλό Καλοκαίρι!

 

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Επιστρέφει με το κόμμα «Φωνή Λογικής» στις εκλογές

Vip Group

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα – Το εορταστικό ωράριο για φέτος τα Χριστούγεννα

Her News

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Το τρίτο πρόσωπο είναι ίδιο ο Μάνος»

Her News b