HerNews.gr
Διεθνή

«Η Μέδουσα»: Έγινε σύμβολο του κινήματος #MeΤoo

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες ένα άγαλμα .Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ανατρεπτική εκδοχή του γνωστού αρχαιελληνικού μύθου της Μέδουσας. Το άγαλμα ανατρέπει τον μύθο.

Το άγαλμα της Μέδουσας είναι του Αργεντίνου γλύπτη Luciano Garbati και δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια.Μολαταύτα, τώρα έγινε σύμβολο της νίκης των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων .Παράλληλα τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη έξω το δικαστήριο που καταδίκασε τον Harvey Weinstein.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luciano Garbati (@lucianogarbati)

Το άγαλμα που ανατρέπει τον μύθο!

 Ο καλλιτέχνης, όταν το δημιούργησε ,το εμπνεύστηκε από το άγαλμα του 16ου αιώνα, «Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας», του Benvenuto Cellini. Αυτό που έκανε όμως ήταν να αντιστρέψει τους ρόλους. Αναλυτικότερα, έβαλε τη Μέδουσα, την καταραμένη γυναίκα με φίδια αντί για μαλλιά, να κρατά το κομμένο κεφάλι του Περσέα.

Το άγαλμα επιλέχθηκε να τοποθετηθεί απέναντι από το δικαστήριο.Έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Art in the Parks.Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, ο μύθος «επικοινωνεί μέσα στις χιλιετίες το μήνυμα ότι αν μια γυναίκα βιαστεί, το φταίξιμο είναι δικό της».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luciano Garbati (@lucianogarbati)

Σύμφωνα με το μύθο!

Από τον αρχαιοελληνικό μύθο, η Μέδουσα βιάζεται από τον Ποσειδώνα μέσα στον ναό της Αθηνάς. Οργισμένη η Αθηνά, για να την τιμωρήσει, μεταμορφώνει τα μαλλιά της σε φίδια. Ενώ το βλέμμα της μεταμορφώνει όποιον άντρα την κοιτάζει σε πέτρα.Στο τέλος, ήρωας αναδεικνύεται.Ο Περσέας  κόβει το κεφάλι της και το έχει ως όπλο για να πετρώνει τους αντιπάλους του.

Το άγαλμα ως σύμβολο!

Στον αντίποδα,το γλυπτό του Garbati, γίνεται το ανάποδο. Ειδικότερα,η Μέδουσα είναι εκείνη που παίρνει το κεφάλι του Περσέα με το σπαθί και το κρατά από τα μαλλιά. Το άγαλμα άρχισε να γίνεται viral από το 2018, όταν το #MeToo ξεκίνησε τη δράση του. Στα αποκαλυπτήρια στο σημείο, όπου θα βρίσκεται μέχρι και το 2021, ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στις χιλιάδες γυναίκες που του έγραψαν, για να του εξομολογηθούν ότι έβλεπαν το έργο του ως μιας μορφής κάθαρση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luciano Garbati (@lucianogarbati)

Ο ίδιος ο Garbati τόνισε: «Θα έλεγα ότι με τιμά το γεγονός ότι το άγαλμα επιλέχθηκε ως σύμβολο».

Νεότερα Άρθρα

Σακίρα: «Καρφιά» για την Κλάρα Κια στην πρώτη της συνέντευξη- «Υπάρχει ένα μέρος στην κόλαση που προορίζεται για γυναίκες που δεν υποστηρίζουν άλλες γυναίκες»

HerNews ka

Ζεράρ Πικέ – Κλάρα Κία: Έφαγαν «πόρτα» από εστιατόριο, γιατί ο ιδιοκτήτης είναι φαν της Σακίρα

HerNews ka

H μικρή αδελφή της Barbie θα έχει σκολίωση

Her News b