HerNews.gr
Αφιερώματα

Αλίκη Βουγιουκλάκη: 25 χρόνια χωρίς το πιο λαμπρό αστέρι

Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ήταν 23 Ιουλίου του 1996, τρεις ημέρες μετά τα γενέθλιά της, που η «Εθνική μας σταρ», άφησε την τελευταία της πνοή, μετά απο μάχη με τον καρκίνο.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν η γυναίκα που αγαπήθηκε όσο λίγες στην Ελλάδα για τη λάμψη και το ταλέντο της.

Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες διεθνείς παραγωγές, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη. 

Το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο φάνηκε από τα παιδικά της ακόμα χρόνια, πρωταγωνιστώντας στις περισσότερες σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Οι ρόλοι που υποδήθηκε, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα που καμία άλλη δεν κατάφερε να κερδίσει. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μένει «ζωντανή» μέσα από τις ελληνικές ταινίες της εποχής.

Τα πρώτα χρόνια

Τα παιδικά χρόνια της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ήταν πολύ δύσκολα και φτωχικά. Στην κατοχή, ο πατέρας της δολοφονήθηκε και η μητέρας της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.

«Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος φεύγει και τελειώνει, γίνεται χώμα, αέρας και εξαφανίζεται από προσώπου γης. Πιστεύω πως κάποτε επανέρχεται, ζει, δημιουργεί, ανανεώνεται μέσα σε ένα αιώνιο παιχνίδι της ζωής και του θανάτου» είχε πεί κάποτε η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε συνέντευξή της.

Η προσωπική της ζωή

Το 1965 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος -όπως η ίδια εξομολογήθηκε αργότερα- ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Στις 5 Ιουλίου 1975 οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

Η Αλίκη έκανε έναν δεύτερο γάμο, έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη το 1982, ωστόσο ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολύ κι έμεινε μυστικός ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη του.
 Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνώρισε τον Βλάσση Μπονάτσο, η σχέση με τον οποίο διήρκεσε από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι το Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια (1988-1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Ο θάνατος της

Μετά από δύο μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996 σε ηλικία 62 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από καρκίνο στο συκώτι (επίσημη αιτία θανάτου ήταν το ηπατικό κώμα, στο οποίο είχε περιπέσει τις τελευταίες ώρες. Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 24 Ιουλίου 1996, εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου, που έδωσε στην κηδεία τη μορφή λαϊκού προσκυνήματος.

Σήμερα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, με ταινίες που αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν να αποκτούν νέο κοινό, ακόμα και μετά τον θάνατό της, συνιστώντας παγκόσμιο φαινόμενο.
Με την πάροδο των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από την σφαίρα του απλού ηθοποιού και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

Νεότερα Άρθρα

Θανάσης Βέγγος: Ο βίος & η μακρά επαγγελματική πορεία του αγαπημένου ηθοποιού που “έφυγε” σαν σήμερα από τη ζωή

HerNews ka

Η ιστορία πίσω από το ξυρισμένο κεφάλι της Sinéad O’Connor – «Δεν ήθελα να με βιάσουν ούτε να είμαι όμορφη»

HerNews ka

«Vintage stories»: Άγνωστες ιστορίες για τον Σάκη Μπουλά

HerNews ka