HerNews.gr
Γνώμες

Πήρε φωτιά η Ελλάδα..

Αρχές Αυγούστου 2021.. Πυρκαγιά στην Ηλεία.. Φωτιά στη Μεσσηνία.. Φωτιές και αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη.. Εκκενώνεται το Κρυονέρι..

Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη

Φέρι μπόουτ σώζουν κατοίκους και παραθεριστές από την Αγία Άννα..  Καταστράφηκαν οι Ροβιές..  Νέες εστίες φωτιάς στη Λακωνία.. Το πύρινο μέτωπο περνάει την εθνική.. Κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας.. Κινδυνεύει η πατρίδα μας..

Αν και το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με τις πυρκαγιές, είναι γεγονός πως φέτος οι πυρκαγιές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Αν είσαι μόνιμος κάτοικος αυτής της χώρας, τότε είτε εσύ ο ίδιος, είτε κάποιος κοντινός σου θα έχει σίγουρα ζήσει μια εμπειρία από φωτιά.
Αλλά όση εμπειρία και να έχεις επί του θέματος, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος όταν η τηλεόραση μεταδίδει live τη φωτιά, με τους δημοσιογράφους να λένε για πύρινη λαίλαπα, για ολική καταστροφή, για κόλαση επί γης κ.α.

Όταν βλέπεις τα Canadair να περνούν από πάνω σου και εσύ να αναρωτιέσαι που να έπιασε φωτιά πάλι.
Όταν έχεις τα παιδιά σου με τους παππούδες στο εξοχικό για διακοπές και ακούς για πυρκαγιά στην περιοχή.

Όταν σου έρχεται μήνυμα εκκένωσης στο κινητό σου και εσύ πρέπει να πάρεις την σκληρή απόφαση να διαλέξεις τι να αφήσεις πίσω και μη γνωρίζοντας αν θα το ξαναβρείς . Όταν νιώθεις ανήμπορος μπροστά στο φαινόμενο αυτό..

Και αφού κοπάσουν τα πύρινα μέτωπα τότε μένει μόνο η στάχτη και τα αποκαΐδια και με τρόμο έρχεσαι αντιμέτωπος με τη λεγόμενη επόμενη μέρα.

Και εσύ θεωρείσαι τυχερός γιατί είσαι ζωντανός. Θεωρείσαι τυχερός επειδή το σπίτι σου δεν κάηκε, αλλά εσύ δενιώθεις καθόλου έτσι γιατί η περιοχή σου όπως την ήξερες μόνο ίδια δεν είναι. Και δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

Το σπίτι σου σώθηκε αλλά μπορεί το σπίτι του γείτονα να κάηκε ή το αυτοκίνητο ή το κοπάδι του κτηνοτρόφου φίλου σου ή πέρασες δίπλα από καμένα κουφάρια άγριων ζώων και η λύπη σου δεν σε αφήνει να νιώσεις τυχερός. Όταν τα μάτια αντικρύσουν τέτοια καταστροφή πως μπορούν να ξεχάσουν αυτές τις εικόνες..

Εύχομαι να έχει τέλος σύντομα αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά των δασών και της άγριας ζωής του..

Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ήρωες πυροσβέστες, στους εθελοντές πυροσβέστες, και γενικά σε όσους στέκονται με θάρρος απέναντι στο θεριό της φωτιάς..

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

 

Νεότερα Άρθρα

Η αξία της συγχώρεσης – Γιατί να την εντάξεις στην ζωή σου

Her News b

Κανείς δεν θα σου πει ότι δεν αξίζεις

Her News

Πριν από κάθε μεγάλη απόφαση…

Her News b