HerNews.gr
DECORNEWS

Vertical Gardens: Η διακόσμηση με φυτά που βελτιώνει την ψυχική υγεία

kathetoikipoi

Vertical gardens ή ελληνιστί, κάθετοι κήποι. Το είδος διακόσμησης των κήπων και των εξωτερικών χώρων που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση.

Οι vertical gardens έχουν γίνει μεγάλο trend τον τελευταίο καιρό στη διακόσμηση. Πολλοί Instagramers και TikTokers έχουν υιοθετήσει αυτή την τάση, η οποία δεσπόζει και μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, ηρεμώντας μας και συμβάλλοντας στην ψυχική μας ηρεμία.

kathetoikipoi

 Δεν ομορφαίνουν μόνο οποιοδήποτε δωμάτιο, αλλά έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. «Όταν προστεθούν σε έναν εσωτερικό χώρο, μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις περισσότερο γειωμένος, χαλαρός και σε επαφή με τη φύση, κάτι που έχει γίνει υψίστης σημασίας για όσους περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή δουλεύουν από το σπίτι», λέει η Keira Kay, plant expert στο Bloom & Wild.

Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

«Οι υπαίθριοι «πράσινοι» τοίχοι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα μιας πόλης φιλτράροντας τις επιβλαβείς τοξίνες και τους ρύπους», λέει η Kay. «Επιπλέον, τα φυτά είναι ευεργετικά για το κλίμα, καθώς μειώνουν το φαινόμενο UHI (αστική θερμική νησίδα) και μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών και των εντόμων, σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

kathetoikipoi

Μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι τα φυτά μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της δημιουργικότητας, του ενθουσιασμού και στη μείωση της απογοήτευσης. Στο άρθρο του στο Frontiers In Psychology, ο ερευνητής Michael Brian McCullough αναφέρει: «Τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να προάγουν τη χαλάρωση και την αποκατάσταση από αγχωτικές εμπειρίες».

Η Kay λέει ότι αυτός είναι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια αρχίζουν να ενσωματώνουν κάθετους κήπους στο περιβάλλον τους, καθώς βοηθούν στην απόδοση και μειώνουν την ψυχική κόπωση.

Μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη διάθεσή σου

«Ένας κάθετος κήπος στο σπίτι σου μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος και να μειώσεις τη ψυχική κόπωση, άρα είναι ιδανικός αν εργάζεσαι από το σπίτι», λέει η Kay. «Είναι ένα εντυπωσιακό interior statement και φόντο βιντεοκλήσης και ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπεριλάβεις περισσότερο πράσινο στο σπίτι σου, αξιοποιώντας στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο».

kathetoikipoi

Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δικών σου βοτάνων και μυρωδικών

Σύμφωνα με το Bloom & Wild, οι κάθετοι κήποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φύτευση βοτάνων ή λαχανικών που θα προσθέσουν λίγη φρεσκάδα στις γαστρονομικές σου περιπέτειες. «Μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις για να καλλιεργήσεις τα δικά σου βότανα, μυρωδικά και λαχανικά. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του σπιτιού σου, οι κάθετοι κήποι είναι προσαρμόσιμοι και με μερικά κόλπα μπορείς να τους κάνεις να λειτουργήσουν για εσένα και τις ανάγκες σου».

Νεότερα Άρθρα

Με αυτές τις ιδέες θα κάνετε την είσοδο του σπιτιού σας πιο χριστουγεννιάτικη!

HerNews ka

Γιορτή της Γυναίκας: Γέμισε το Instagram με Ανθοδέσμες!

Her News

Πώς να ξεμπλέξετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια: Συμβουλές για το τέλειο δέντρο

HerNews ka