HerNews.gr
Αφιερώματα

Τι είναι η Πρωταπριλιά και γιατί λέμε ψέματα

Σήμερα είναι Πρωταπριλιά, η ημέρα που τα ψέματα και οι κοροϊδίες επιτρέπονται ελεύθερα ή μάλλον επιβάλλονται. 

Τα ψέματα που λέμε Πρωταπριλιά είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει ξεκινήσει από τους Κέλτες, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με το ψάρεμα. Το ψάρεμα ξεκινούσε την 1η Απριλίου, εποχή πολύ δύσκολη για να πιαστούν ψάρια, με αποτέλεσμα οι Κέλτες ψαράδες να λένε ψέματα ο ένας στον άλλον.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, η οποία απομακρύνεται από τη σφαίρα των θρύλων και προσεγγίζει κάπως την πραγματικότητα, έχει να κάνει με την πρωτοχρονιά των Γάλλων η οποία μέχρι το 1564 ήταν την 1η Απριλίου.

Όσον αφορά την χώρα μας, το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. 

Το μόνο που μένει είναι να πούμε και εμείς ένα αθώο ψέμα σήμερα να δούμε αν θα μας φέρει τύχη.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

17 Νοέμβρη: 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

HerNews ka

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

HerNews ka

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε “το πιο λαμπρό αστέρι”

HerNewskl