HerNews.gr
Αφιερώματα

Η ομάδα των εκδόσεων Ιβίσκος αναλύει στο HerNews το motto τους: «Κάθε βιβλίο και ένας δρόμος για να δημιουργήσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου»

Η ομάδα των εκδόσεων Ιβίσκος αναλύουν στο HerNews και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Φωντή το motto τους «Κάθε βιβλίο και ένας δρόμος για να δημιουργήσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου» , την ιστορία των εκδόσεων, το πόσο σημαντικό είναι για την ψυχή μας το διάβασμα ενός βιβλίου αλλά και για τα best sellers που αξίζει να διαβάσουμε!

Πώς ξεκίνησαν οι εκδόσεις ο «Ιβίσκος » και ποια είναι η ιστορία του;

Ο Ιβίσκος ξεκίνησε από μια όμορφη παρέα το 2008 ύστερα από μια συζήτηση φίλων σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο Μαρούσι. Τα πρώτα του βήματα έγιναν στον χώρο της λογοτεχνίας, με πολύ μεράκι καθώς δεν ήταν η κύρια επαγγελματική ασχολία κανενός εκ των πέντε πρώτων μελών.
Γύρω στο 2015 είχαν απομείνει τρία μέλη. Με το τρίτο να αποτελεί μια νέα ξεχωριστή προσθήκη, καθώς επρόκειτο για άνθρωπο που μεγάλωσε μέσα στα βιβλία, στον χώρο της πνευματικής αναζήτησης και της αυτοβοήθειας. Η νότα που έδωσε αυτό το νέο μέλος ήταν και αυτή που μας έφερε πιο κοντά στην έκδοση βιβλίων αυτοβελτίωσης και εσωτερισμού. Κάτι που συντέλεσε στην ευρύτερη αναγνωρισιμότητα των εκδόσεων μας από τότε έως σήμερα.

Το τελευταίο μέλος ήρθε στην οικογένεια του Ιβίσκου το 2019 και έφερε μαζί του φρεσκάδα, νέες ιδέες και πολύ όρεξη για δουλειά. Έτσι ολοκληρώθηκε το «καρέ», με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτά τα τελευταία χρόνια είναι εκείνα που ο Ιβίσκος άνθισε σε κάθε γειτονιά.

 

Τι κρύβεται πίσω από το όνομα του εκδοτικού σας οίκου;

Μα δεν είναι υπέροχο λουλούδι; Αναπτύσσεται σε αντίξοες συνθήκες, όπως και όταν γεννήθηκε ο εκδοτικός οίκος, το 2008 στον καιρό της κρίσης. Το λουλούδι Ιβίσκος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για να αναπτυχθεί όπως και εμείς που πορευόμαστε με το μεράκι, την βαθιά γνώση και την αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Για δείτε όμως την εικόνα του Ιβίσκου! Είναι μοναδική. Πλήθος τόσα χρώματα, μεγάλα άνθη και εντυπωσιακά, μπορούν εύκολα να σου ντύσουν αυλές και μπαλκόνια.

Έτσι και εμείς θα θέλαμε να στολίσουμε βιβλιοθήκες. Και κυρίως μυαλά, απλώνοντας τις κατηγορίες των βιβλίων που εκδίδουμε όπως τα χρώματα του ομώνυμου λουλουδιού.

Στις εκδόσεις «Ιβίσκος» βρίσκουμε τα «Ανθηρά Μυαλά». Ποια είναι η φιλοσοφία τους;

Η φιλοσοφία πίσω από τα  «Ανθηρά Μυαλά» είναι η συμβολή όλων τον συγγραφικών έργων μας στην πνευματική εξέλιξη των αναγνωστών μας.

Επομένως αν:

  • Είσαι άτομο που θέλει διαρκώς να εξελίσσεται και να βλέπει πάντα μπροστά.
  • Εντρυφείς στην αυτογνωσία, επιθυμείς να απαλλαγείς από τις «σκιερές» σου όψεις και ενδιαφέρεσαι για την πνευματική σου ανάπτυξη.
  • Δεν συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη ερμηνεία της ζωής, ερευνάς με απροκατάληπτο μυαλό και δεν σε φοβίζουν το απρόσμενο και η αλλαγή.
  • Προσπαθείς να αξιοποιείς το μέγιστο του δυναμικού σου και να δίνεις πάντα τον καλύτερο εαυτό σου.
  • Λαχταράς υγιείς, ουσιαστικές, ισότιμες και ειλικρινείς σχέσεις με τους άλλους
  • δεν αποδέχεσαι τις έτοιμες λύσεις και θεωρίες, αλλά θέλεις να έχεις τη δική σου «ψαγμένη» άποψη και να παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου.
  • Για σένα το διάβασμα είναι δρόμος για ποιότητα ψυχής, ευτυχία, επιτυχία και ευημερία.

Τότε διαβάζοντας βιβλία από τις εκδόσεις μας θα γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματική ευτυχία.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βιβλίο για το πνεύμα και την ψυχή του αναγνώστη κατά την γνώμη σας;

Γενικά το βιβλίο για τους λάτρεις του δεν είναι απλά ένα χόμπι. Είναι μια τροφή για την ψυχή και για το μυαλό. Ένα βιβλίο μπορεί να σου προσφέρει πολλές γνώσεις, να σε πάει σε άλλα μέρη. Να σου γνωρίσει ξένους πολιτισμούς, να σε μάθει νέους τρόπους σκέψης, να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς σε διάφορους τομείς. Να σε φέρει πιο κοντά στον πραγματικό σου εαυτό και ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Τα παραπάνω ίσως να μην μπορεί να στο προσφέρει το κάθε λογής βιβλίο, καθώς καλώς η κακώς υπάρχουν μυθιστορήματα που μοιάζουν με απλή σαπουνόπερα στην τηλεόραση.

Επειδή λοιπόν, εμείς στις εκδόσεις «Ιβίσκος» θεωρούμε πολύ σημαντική και ουσιώδη την τροφή που θα ταΐσεις το μυαλό σου, όλα τα βιβλία των εκδόσεών μας έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά. Καθώς, εκτός από διεθνή Βest seller στους χώρους της Αυτοβελτίωσης και της Πνευματικής Αναζήτησης, ακόμα και τα μυθιστορήματά μας έχουν ψυχογραφική νότα.

Τι μπορεί να μας προσφέρει η διαρκής εξερεύνηση στον κόσμο του βιβλίου;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και το είδος του βιβλίου που επιλέγει να διαβάσει. Για εμάς ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Πολλοί βέβαια, θεωρούν ότι έχουν άπλετο, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Το να διαβάσεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένας όμορφος τρόπος να «κάψεις» τις κενές ώρες μιας ημέρας. Το να διαβάσεις ένα βιβλίο πνευματικής αναζήτησης θα σε φέρει πιο κοντά στο κέντρο σου.

Το να διαβάσεις ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης θα σε φέρει πιο κοντά στον εαυτό που επιθυμείς να δημιουργήσεις και το να διαβάσεις ένα βιβλίο καθαρής ψυχολογίας θα σε φέρει πιο κοντά στην ψυχική σου ηρεμία. Έχει να κάνει λοιπόν με το πώς επιλέγει ο κάθε άνθρωπος να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Και κατά πόσο θέλει να είναι εποικοδομητικός.
Για εμάς η ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων, από τα οποία παίρνεις εφόδια για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή, σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην δική σου ευτυχία. Και λέω «δική σου ευτυχία» διότι ό,τι πιστεύεις ότι θα κάνει ευτυχισμένο εσένα, μπορεί να μην κάνει κάποιον άλλον.

Αυτή την στιγμή ποια είναι τα best sellers των εκδόσεων «Ιβίσκος»;

Τα Best Sellers του Ιβίσκου αυτή την περίοδο είναι τα: «Ένα Τίποτα Μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα», «Το Απόλυτο βιβλίο για τη Γλώσσα του Σώματος», «Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής», , «Απόδρασε από τη Φυλακή του Εαυτού σου», «Ακασικά Αρχεία» και «Άνδρες από τον Άρη Γυναίκες από την Αφροδίτη».

Σε εσάς θα βρούμε ελληνική αλλά και ξένη λογοτεχνία. Τι θα μας προτείνατε από κάθε κατηγορία ;

Και στις δύο κατηγορίες χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας υπάρχουν πραγματικά διαμάντια.
Στην Ελληνική λογοτεχνία κάποια από αυτά είναι τα: «13 Νύχτες Πριν Το Ξημέρωμα», «Κόκκινος Λωτός», «Τέλος Παρτίδας» και «Χίλια Χρόνια Μετά».
Όσον αφορά την ξένη λογοτεχνία αυτά που θα σας προτείναμε είναι τα: «Τρία Χρυσά Νομίσματα», «Μαζί για Πάντα», «Η Γάτα του Δαλάι Λάμα» και «Γ@μ@τη στα 40».

Σε μια μαμά τι θα προτείνατε να διαβάσει αυτή την περίοδο;

Για την ίδια θα της έδινα να διαβάσει με κλειστά μάτια το «Γ@μ@τη στα 40». Δεν πειράζει αν είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από 40. Θα αισθανθεί πολλές φορές σαν να είναι το δικό της ημερολόγιο, οι δικές της σκέψεις και εμπειρίες. Βαθύ, στοχαστικό αλλά με χιούμορ και σπίρτο. Τι καλύτερο;

Επειδή όμως η μαμά είναι πάντα μία ΜΑΜΑΑΑΑ θα της έλεγα να διαβάσει το «Λέμε όχι στο Bulling» γιατί την νοιάζει να προστατεύει, γιατί αγαπά.

Κατά την γνώμη σας ποιο παιδικό βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το πνεύμα και την εξέλιξη ενός παιδιού;

Δύο από τα βιβλία μας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά ένα μικρό παιδί. Είναι το βιβλίο «Ο Φιρφίρης» και το «Λέμε όχι στο Μπούλινγκ».

Το πρώτο, «Ο Φιρφίρης», αναδεικνύει τη πιο φυσιολογική ανάγκη του παιδιού να γνωρίσει τον κόσμο του και να πλατύνει τους ορίζοντές του. Αλλά καθιερώνει και την πάντα ανοιχτή αγκαλιά της μαμάς όπου θα χωθεί το φυντανάκι της για να βρει την ασφάλεια και τη θαλπωρή που έχει ανάγκη. Το παιδί θα απολαύσει μία ξεχωριστή ιστορία με υπέροχη εικονογράφηση. Θα λύσει γρίφους, θα φτιάξει παζλ, θα μάθει αριθμητική. Είναι ό,τι πρέπει για να διασκεδάσει αλλά και να αναπτύξει τις γνώσεις του.

Το δεύτερο, «Λέμε όχι στο Μπούλινγκ», έχει να κάνει με ένα θέμα που ειδικά τα τελευταία χρόνια όλοι μας προσπαθούμε να εξαλείψουμε από αυτό τον κόσμο. Έτσι το παιδί μαθαίνει από μικρό να λέει όχι. Αυτή την μικρή, δύσκολη για τον «πολιτισμένο» κόσμο μας λεξούλα. Όπως και να μην δίνει βάση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, στην οικονομική επιφάνεια ή στην επαγγελματική κατάρτιση κάποιου.

Τα βιβλία που ασχολούνται με την ψυχολογία, και κυρίως με την αυτοβελτίωση, αποτελούν μεγάλο κομμάτι των τελευταίων χρόνων. Ποια είναι η σημασία τους, και ποια βιβλία αυτού του είδους θα προτείνατε σε σχέση με αυτά που βιώνουμε το 2022;

Οι αλλαγές στον κόσμο αρχίζουν από σένα. Το έχετε ακούσει, είμαι σίγουρη. Θα περιμένουμε κάποιον να μας σώσει, να γίνουμε όλοι καλοί άνθρωποι, πλούσιοι, να σταματήσουμε τους πολέμους, να αποκτήσουμε αξίες και ιδανικά; ΟΧΙ

Ο καθένας μας θα φροντίσει πρώτα το μέσα του. Θα διαμορφώσει τις αξίες τις «κατάδικές» του που τον εκφράζουν, θα βρει την ειρήνη μέσα του, θα σκάψει στα κατάβαθά του για να βρει τα δικά του διαμάντια, τα πιο ανεκτίμητα. Όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρουν αυτό που δίνει νόημα στη ζωή τους, τότε μαγικά και το έξω θα αλλάξει, θα αναδειχθούν άλλες αξίες και κοινωνικά ιδανικά.

Να η αξία της ψυχολογίας και της αυτοβελτίωσης.

Τότε και ο κόσμος μας θα αλλάξει πραγματικά.

Θα πρότεινα το βιβλίο μας «Απόδρασε από τη Φυλακή του Εαυτού σου», «Τα Τρία Ερωτήματα» και το «Επιλέγω Ευτυχία». Όταν τα διαβάσετε, θα δείτε γιατί!

Στο επίσημο site των εκδόσεων Ιβίσκος μας παρέχεται η δυνατότητα των ebooks. Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε την online ανάγνωση;

Είναι μια πολύ απλή διαδικασία που ειδικά στο εξωτερικό χρησιμοποιείται πλέον από όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς προσφέρει αμεσότητα και την δυνατότητα να έχεις πλήθος από τα αγαπημένα σου βιβλία όπου και αν βρίσκεσαι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσεις ένα application που να διαβάζει ebook (πχ. Adobe Digital Edition, Calibre, iBooks), να ακολουθήσεις κάποια απλά βήματα -για τα οποία θα ενημερωθείς με email μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας σου- και είσαι έτοιμος.

Αν μπορούσατε να επιλέξετε ένα βιβλίο απο τις εκδόσεις Ιβίσκος για τις αναγνώστριες του HerNews.gr , ποιο θα ήταν αυτό;

Τώρα μας ξέρετε, μας βάζετε δύσκολα… Αν πρέπει να επιλέξουμε ένα μόνο βιβλίο είναι σαν μια μικρή προδοσία για τα υπόλοιπα που μπορεί να είναι σπουδαία και αυτά. Όλα μας τα βιβλία ακόμα και τα λογοτεχνικά έχουν αυτοβελτιωτικό χαρακτήρα. Όλη μας η φιλοσοφία είναι πως ο αναγνώστης, ανεξαρτήτως του βιβλίου που επέλεξε να διαβάσει από τις εκδόσεις μας, θα πάρει εφόδια για να γίνει πιο ευτυχισμένος.
Αλλά αν πρόκειται να προτείνουμε ένα βιβλίο, αυτό είναι το παγκόσμιο Best Seller στον χώρο της αυτοβελτίωσης που βρίσκεται στην πρώτη θέση εδώ και 4 χρόνια. Δεν είναι άλλο από το «Ένα Τίποτα Μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα» με αγγλικό τίτλο «Atomic Habits”. Είναι ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τις τοξικές συνήθειές σου και να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Her News

Πρωτοχρονιά: Τι σημασία έχει και πως γιορτάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου

HerNews ka

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε «Ο καλός μας άνθρωπος»

Her News