HerNews.gr
Ελλάδα

Τροπολογία στη Βουλή: Νέες απαλλαγές για ιδιοκτήτες ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ

Σε διορθώσεις αδικιών στον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους με μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί οικοπέδων οι οποίοι με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού του φόρου χρεώνονταν με υπέρογκα ποσά, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση αφορά περίπου 13.000 άτομα με ποσοστά συνιδιοκτησίας επί οικοπέδων έως 5% και για τους οποίους λόγω του «κενού» στο νόμο δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα εκκαθαριστικά του φόρου τα οποία αναμένεται να λάβουν σήμερα.

Οι συγκεκριμένοι παρά την καθυστέρηση αποστολής του λογαριασμού από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 31 Μαΐου όπως οι υπόλοιποι.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη τροπολογία δεν καταβάλλουν το πρόσθετο φόρο 0,20% – 1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ όσοι έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, και το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%.

Ωστόσο το δικαίωμα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ επιβαρύνεται με προσαύξηση φόρου από 5% – 20% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας.

Παράλληλα η διάταξη ορίζει ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022, εφόσον η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι και την 20ή Μαΐου 2022, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Άντζελα Γκερέκου: Σταματά προσωρινά τα γυρίσματα στη σειρά «Η Γη της Ελιάς»

Her News

Καιρός: Καλοκαιράκι σε… δόσεις – Πότε θα πέσει 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Her News b

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

Her News