HerNews.gr
Health

Τελικά επιτρέπεται το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό;

Σίγουρα όλοι ως παιδιά, αμέσως μετά το φαγητό στην παραλία, θέλαμε να πάμε για κολύμπι και ακούγαμε τους γονείς μας να μας λένε, όχι αμεσως!, να περάσει λίγη ώρα. Τελικά, μετά από πόση ώρα πρέπει να κολυμπάμε;

Την απάντηση στο ερώτημα, αν πρέπει να πηγαίνουμε για κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό, τη δίνουν οι: Γιατρός των επειγόντων περιστατικών δρ. Τζιμ Κίνι από το νοσοκομείο Providence Mission στο Mission Viejo της Καλιφόρνια και ο εγγεγραμμένος νοσηλευτής και προπονητής τριάθλου Τζον Ρόουντς στο Axes Performance Coaching.

Θα ξεκινήσουμε απαντώντας στο μεγάλο ερώτημα σχετικά με αυτό το θέμα: «Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αναμονή τουλάχιστον 30 λεπτών μετά το φαγητό πριν από το κολύμπι. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το φαγητό λίγο πριν από το κολύμπι οδήγησε κάποιον σε πνιγμό», λέει ο δρ. Κίνι.

Kolympi

Ο Κίνι εξήγησε ότι αυτός ο μύθος αρχικά κέρδισε δημοτικότητα λόγω μιας απλής παρανόησης της ιατρικής επιστήμης. Στο παρελθόν, «υπολογιζόταν ότι επειδή έρεε περισσότερο αίμα στο στομάχι για την πέψη, λιγότερο οξυγόνο θα έρεε στα χέρια και τα πόδια, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνιγμό». Ωστόσο, ο Κίνι μας διαβεβαιώνει ότι «το σώμα μας παρέχει περισσότερο από αρκετό οξυγόνο στο στομάχι τα χέρια και τα πόδια μας όταν κολυμπάμε».

Το φαγητό πριν από το κολύμπι μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν σκοπεύoυμε να κάνουμε κολυμβητικές ασκήσεις

Εάν σχεδιάζουμε ελαφριά ψυχαγωγική κολύμβηση με φίλους αφού απολαύσουμε μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή, δεν διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο για έντονες κράμπες. Αλλά αν είμαστε ανταγωνιστικός κολυμβητής στην προπόνηση ή με άλλο τρόπο αισθανόμαστε την επιθυμία να κολυμπήσουμε έντονα, ο Ρόουντς προειδοποιεί να μην ξεκινήσουμε αμέσως μετά το φαγητό.

Kolympithra

«Το να καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα και μετά να κάνουμε μια σκληρή προπόνηση κολύμβησης, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία, όπως ναυτία ή έμετο», λέει ο ίδιος. Αντίθετα, ας αφήσουμε την προπόνηση κολύμβησης σε ολυμπιακό επίπεδο για μια άλλη (λιγότερο εστιασμένη στο φαγητό) περίσταση.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Γάλα καρύδας: Γιατί είναι υγιεινό και πώς να το απολαύσεις

Her News

Γιατί το μασάζ είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια!

Her News

Acai: Η αντιοξειδωτική υπερτροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

HerNews ka