HerNews.gr
Ελλάδα

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία χωρίς μάσκες και self test

Σχολεία: Η νέα σχολική χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψει στην κανονικότητα, χωρίς κάποιο περιοριστικό μέτρο. Οι επαφές των υπουργείων Υγείας και Παιδείας είναι διαρκείς και το επικρατέστερο σενάριο –για την ώρα– δεν έχει ως υποχρεωτικές τις μάσκες, αλλά ούτε και τα εβδομαδιαία self test στους μαθητές.

H ανατροπή θα γίνει μόνο αν υπάρξει ένα νέο στέλεχος του ιού το οποίο θα επιφέρει έξαρση των κρουσμάτων και κυρίως άνοδο των σκληρών δεικτών, δηλαδή τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τάσσεται υπέρ της παραμονής στην κανονικότητα.

«Μελέτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί σε ποσοστό μεταξύ 60% και 80%. Και έχουν ανοσοποιηθεί κυρίως λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της Όμικρον. Ξέραμε ότι η κάθε υπο-παραλλαγή της Όμικρον είναι μιάμιση με δυόμιση φορές πιο μεταδοτική από την προηγούμενη, αλλά όχι πιο θανατηφόρα. Επίσης, ξέρουμε ότι τα παιδιά, στη συντριπτική πλειονότητα, περνούν τη νόσο ήπια ή ασυμπτωματικά. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς είχαν βγει οι μάσκες και όλο το καλοκαίρι τα παιδιά έκαναν κανονικά όλες τις δραστηριότητές τους: διακοπές, παιδικές χαρές, κατασκηνώσεις, παρέες, παιχνίδια. Αν τα ζυγίσουμε όλα αυτά, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Καταλαβαίνω όσους λένε ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν στα σχολεία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους στο σπίτι. Γι’ αυτό, πρέπει εκείνοι να κάνουν τα εμβόλιά τους και όταν τα εγγόνια έχουν κάποιο σύμπτωμα να φορούν όλοι μάσκες».

Πάμε προς το τέλος

Ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά γενικότερα ότι «πάμε προς το τέλος της πανδημίας», με πιο ήπια νόσηση και μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση του Canadair στην Κάρυστο;

HerNews ka

Τριαντάφυλλος: Θαυμαστές τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο

Her News

Έλλη Κασόλη: Αυτή είναι η δημοσιογράφος που μετέδωσε ρεπορτάζ στο BBC για την τραγωδία στα Τέμπη!

HerNewskl