HerNews.gr
Διεθνή

Μιχαήλ & Ραίσα Γκορμπατσόφ: Μια ιστορία αγάπης με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο

Τον Μάρτιο του 2013 ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα πήρε συνέντευξη από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Είχε μόλις κυκλοφορήσει τον τελευταίο τόμο των απομνημονευμάτων του. Που ήταν αφιερωμένα στην σύζυγο του, Ραίσα. Η οποία είχε πεθάνει το 1999 από λευχαιμία.

Ήταν παντρεμένη για 46 ολόκληρα χρόνια και όπως είπε τότε ο εκλιπών τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης στον Στίβ Ρόζενμπεργκ του έλειπε πολύ.

«Η ζωή μου έχασε το βασικό της νόημα. Ποτέ ξανά δεν έχω νιώσει τόσο βαθιά μοναξιά». Του εξομολογήθηκε και τα μάτια του έλαμψαν μόνο όταν άρχισε να ξεφυλίζει τις κοινές τους φωτογραφίες από διακοπές. Ή από επίσημα επαγγελματικά του ταξίδια με εκείνη πάντα στο πλευρό του.

Η πιο αγαπημένη του φωτογραφία, είπε, ήταν εκείνη των δύο παρόμοιων πορτρέτων τους που ανέβασαν στον μεγαλύτερο τοίχο του σπιτιού τους πριν την ημέρα του γάμου τους το 1953. Έμοιαζαν σαν σταρ του Χόλιγουντ. Και κάπου εκεί ο Γκορμπατσόφ άρχισε να σιγοψιθυρίζει το τραγούδι «Dark is the Night». Που αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη στην πρώτη γραμμή που σκέφτεται την αγαπημένη του σύζυγο πίσω στο σπίτι.

«Στο σκοτάδι της νύχτας», τραγουδούσε ο Γκορμπατσόφ, «ξέρω ότι εσύ, αγάπη μου, είσαι ξύπνια… Πόσο αγαπώ τα βαθιά ευγενικά σου μάτια… Πόσο θέλω να πιέσω τα χείλη μου στα δικά σου».

Ο άνθρωπος που βοήθησε να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος χαμογέλασε και ολοκλήρωσε τη συνέντευξη αυτή λέγοντας: «η Ραίσα αγαπούσε να με ακούει να τραγουδώ».

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα φοιτητικά έδρανα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Εκείνη μετά την αποφοίτησή της το 1954 από το Τμήμα Φιλοσοφίας, θα ακολουθήσει τον σύζυγό της, αφού είχαν ήδη παντρευτεί τον περασμένο χρόνο στην πρώτη του θέση ως αξιωματούχος του κόμματος στη Σταυρούπολη.

Η γέννηση της κόρης τους ακολούθησε τον Ιανουάριο του 1957. Το 1978 οι Γκορμπατσόφ θα επιστρέψουν στη Μόσχα, όταν ο Μιχαήλ αναλάβει το πρώτο του αξίωμα στα ανώτατα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως
γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής δηλαδή, και εκείνη διδάσκει πια στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Αντίθετα με όλες τις παρελθούσες συζύγους των σοβιετικών ηγετών, η Ραίσα δεν έμενε στη σκιά του Μιχαήλ, καθώς η προσωπικότητά της ήταν τέτοια που την έβαζε στην πρώτη γραμμή του πολιτικού πυρός.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σε δημοπρασία το προσωμοίωμα από το καλούπι του αριστερού της χεριού- Υπολογίζεται να φτάσει τις 40.000 λίρες

HerNews ka

Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες για την Κέιτ Μίντλετον: «Θα παρέχουμε μόνο σημαντικές ενημερώσεις»

HerNews ka

Ευλογιά των Πιθήκων: 5 κρούσματα στη Γαλλία – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Her News