HerNews.gr
Ελλάδα

Άδεια και επίδομα μητρότητας: Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αλλαγές στην άδεια και το επίδομα μητρότητας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες. Αφορά τις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα είναι σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ΔΥΠΑ καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό. Καταβάλλει επίσης και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι δικαιούχοι

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Άδεια μητρότητας: Τι αλλάζει για τον πατέρα

Την ίδια στιγμή, όπως προβλέπει η διάταξη, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας προς τον πατέρα.

Αυτό ισχύει, στην περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η ισότιμη κατανομή των οικογενειακών βαρών. Παράλληλα, αμβλύνεται ένα ακόμη αντικίνητρο στις προσλήψεις που λειτουργεί εις βάρος των γυναικών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μαρία Συρεγγέλα: Περισσότερα από 1.100 άτομα απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα σε ένα μόλις τρίμηνο

Her News

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινο μετάλλιο στον Πάνο Τριανταφύλλου

Her News

Χημικός Ευνουχισμός: Tι είναι και γατί θα πρέπει να εφαρμόζεται δια βίου στους παιδοβιαστές

Her News