HerNews.gr
Αφιερώματα

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Ξένοι και Έλληνες επώνυμοι που «έφυγαν» από την νόσο

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.


Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Το 2010 περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν HIV λοίμωξη παγκοσμίως. Από αυτούς περίπου 16,8 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια είναι κάτω από 15 ετών. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS το 2010, χαμηλότερα σε σχέση με τα 3,1 εκατομμύρια θανάτους του 2001

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την νόσο του AIDS και ανάμεσά τους βρίσκονται μερικά αρκετά αγαπημένα και δημοφιλή επώνυμα άτομα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Μερικοί από αυτούς ήταν:

1. Μπίλι Μπο

 Ο Βασίλης Κουρκουμέλης, γνωστός ως Μπίλι Μπο, ήταν Έλληνας σχεδιαστής μόδας. Προερχόμενος από φτωχό οικογενειακό περιβάλλον, έγινε ο γνωστότερος Έλληνας σχεδιαστής της εποχής του. Ήταν ο πρώτος διάσημος Έλληνας που πέθανε από τον τότε σχετικά άγνωστο ιό του AIDS, γεγονός που διέγειρε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας της εποχής.
Ο Μπίλι Μπο προσβλήθηκε από τον ιό HIV και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 νόσησε με AIDS. Πριν πεθάνει, ο Μπίλι Μπο τηλεφώνησε από την Αμερική στη δημοσιογράφο Λένα Ζαννιδάκη, συντάκτρια του Ταχυδρόμου, με σκοπό να της δώσει μια τελευταία συνέντευξη.

2. Freddie Mercury

Ο Freddie Mercury  ήταν Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ο βασικός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Queen. Θεωρούμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία της ροκ μουσικής, ήταν γνωστός για την επιβλητική σκηνική του περσόνα και το φωνητικό του φάσμα.
Ο Mercury διαγνώστηκε με AIDS το 1987. Ανακοίνωσε τη διάγνωσή του μια ημέρα πριν από το θάνατό του , από επιπλοκές από τη νόσο, το 1991 σε ηλικία 45 ετών.

3. Αλέξανδρος Ιόλας

Ο Αλέξανδρος Ιόλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως Κωνσταντίνος Κουτσούδης και ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας. Ο ίδιος ωστόσο έδειξε από νωρίς την κλίση του στις τέχνες κι έτσι το 1928 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του μετακομίζοντας στην Αθήνα.  Στην Αθήνα επίσης ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον χορό.
Το 1945 είναι η χρονιά που ο Ιόλας αποφασίζει να εγκαταλείψει τον χορό και να διερευνήσει έναν τρόπο μετάβασης προς την Τέχνη. Την 1 Σεπτεμβρίου 1945 ιδρύθηκε επίσημα στη Νέα Υόρκη η πρώτη γκαλερί του.
Ο Αλέξανδρος Ιόλας αντιμετωπίστηκε με κακεντρέχεια από μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου καθώς κατηγορήθηκε  για αρχαιοκαπηλία, πορνεία και ναρκωτικά. Ο Αλέξανδρος Ιόλας πέθανε στις 8 Ιουνίου 1987 στη Νέα Υόρκη νικημένος από τις επιπτώσεις του AIDS. Μετά τον θάνατο του η βίλα του στην Ελλάδα λεηλατήθηκε.

4. Αλέξης Μπίστικας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος των δημοσιογράφων Βαγγέλη και Ελένης Μπίστικα.  Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επικοινωνία και μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης από το Βασιλικό Κολέγιο των Τεχνών. Σκηνοθέτησε εννέα ταινίες μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους. «Έφυγε» από AIDS στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995. Η συνέντευξη του όσο νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό συζητήθηκε πολύ.

«Δεν το λέω, γιατί το θεωρώ πλεονασμό -νομίζω πως όλοι το ξέρουν. Λοιπόν να το πούμε: εδώ και δύο χρόνια έχω AIDS και έχω μάθει να ζω μαζί του. Δεν είναι κάτι για το οποίο ντρέπομαι και νομίζω ότι το να το πει κανείς, αντί να το κρύψει, βοηθάει κάπως τον πόλεμο εναντίον της προκατάληψης.
Το έχω, το παλεύω, μου έχει στερήσει πολλά πράγματα, τον τελευταίο καιρό είμαι καθηλωμένος στην κλινική, παίρνω συνεχώς φάρμακα -και μόνο τα Σαββατοκύριακα με αποσυνδέουν και πάω καμιά βόλτα. Μου ΄χει στερήσει τους φίλους μου. Με αγκαλιάσανε. Όπως και η οικογένεια μου, παραδόξως: θείες, παπούδες κ.λ.π. Δεν είχα καμία απόρριψη» είχε δηλώσει τότε.

5. Rock Hudson

Ο Rock Hudson ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Ένας από τους πιο δημοφιλείς αστέρες του κινηματογράφου της εποχής του, είχε μια καριέρα στον κινηματογράφο που διήρκεσε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Ο τελευταίος του ρόλος ήταν ως guest star στην πέμπτη σεζόν (1984–1985) της σαπουνόπερας ABC Dynasty , μέχρι που η ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Το 1984, ο Hudson διαγνώστηκε με AIDS.

 Την επόμενη χρονιά, έγινε μια από τις πρώτες διασημότητες που αποκάλυψε τη διάγνωση του AIDS. Ο Rock Hudson ήταν η πρώτη μεγάλη διασημότητα που πέθανε από την ασθένεια του AIDS, στις 2 Οκτωβρίου 1985, σε ηλικία 59 ετών.

6. Brad Davis

Ο Brad Davis , ήταν Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για τον πρωταγωνιστή στην ταινία του 1978 Midnight Express , Chariots of Fire και στην ταινία Querelle του 1982. Διαγνώστηκε με HIV το 1985 και κράτησε την κατάσταση της ασθένειάς του μυστική μέχρι λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 41 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου 1991.
Σε ένα βιβλίο  αποκαλύφθηκε ότι ο Davis είχε γράψει πριν από το θάνατό του ότι έπρεπε να κρατήσει μυστική την ιατρική του κατάσταση για να μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται και να συντηρεί την οικογένειά του. O Davis προχώρησε σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία παίρνοντας υπερβολική δόση φαρμάκων.

7. Klaus Nomi

Γερμανός τραγουδιστής που διακρίθηκε για το ευρύ φωνητικό του φάσμα και την ασυνήθιστη, απόκοσμη σκηνική του περσόνα. Ήταν γνωστός για τις παράξενες και οραματικές θεατρικές ζωντανές παραστάσεις του, το βαρύ μακιγιάζ, τα ασυνήθιστα κοστούμια και το υψηλά στυλιζαρισμένο χτένισμα.
Ο Nomi πέθανε στο Sloan Kettering Hospital Center στη Νέα Υόρκη στις 6 Αυγούστου 1983 από το AIDS . Ήταν μια από τις πρώτες γνωστές φιγούρες από την καλλιτεχνική κοινότητα που πέθανε από την ασθένεια. 

8. Anthony Perkins

Ήταν Αμερικάνος ηθοποιός και έκανε το ντεμπούτο του το 1953 στην ταινία  “Η ηθοποιός” και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα ως πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός.
Στις 9 Αυγούστου 1973 παντρεύτηκε τη φωτογράφο Berry Berenson και απέκτησαν δυο γιους. Εκτός από γυναίκες, ο Perkins είχε σχέσεις και με άντρες, γεγονός που κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Anthony Perkins «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 60 χρονών, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από AIDS. Η σύζυγός του σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς επέβαινε σε ένα από τα αεροπλάνα που έπεσαν επάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.

9. Rudolf Nureyev

 Από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ου αιώνα. Χόρεψε με το The Royal Ballet στο Λονδίνο και από το 1983 έως το 1989 και υπηρέτησε ως διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Βρέθηκε θετικός στον ιό του AIDS το 1984. Σιγά σιγά έβλεπε τις δυνάμεις του να «πέφτουν» όταν χειρουργήθηκε στο Παρίσι για περικαρδίτιδα.
Ο Nureyev εισήλθε ξανά στο νοσοκομείο Notre Dame du Perpétuel Secours στις 20 Νοεμβρίου 1992 και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του από επιπλοκές του AIDS σε ηλικία 54 ετών, στις 6 Ιανουαρίου 1993. Η κηδεία του έγινε στο μαρμάρινο φουαγιέ της Όπερας του Παρισιού Garnier . Πολλοί απέτισαν φόρο τιμής στη λάμψη του ως χορευτής.

10. Gia Carangi

Η Gia Carangi ήταν Αμερικανίδα μοντέλο, γνωστή αργότερα ως Τζία (Gia), που έγινε διάσημη στο αποκορύφωμα της καριέρας της την δεκαετία του 1980. Ήταν από τις πρώτες γνωστές γυναίκες που πέθαναν από επιπλοκές του ιού HIV.
Eρωτεύτηκε την Σάντυ Λίντερ, μία στυλίστρια, με την οποία είχε μια περιπετειώδη σχέση πάθους αλλά και πολλά προβλήματα. Σύντομα άρχισε να παίρνει σκληρά ναρκωτικά. Λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής της στην ηρωίνη , δεν μπορούσε να εργαστεί επαγγελματικά.
Οι φήμες για τα ναρκωτικά οργίαζαν και έτσι σταμάτησε να είναι περιζήτητη, αφού πολλές φορές πήγε σε φωτογραφήσεις υπό την επιρροή ουσιών.
Πολύ σύντομα από τα πλούτη έμεινε απένταρη και χωρίς προτάσεις για δουλειά ενώ συνελήφθη σε αεροδρόμιο μεταφέροντας ναρκωτικές ουσίες το 83.
Η Gia αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μόδα για να εργαστεί ως πωλήτρια.
Δεν έκοψε όμως τις κακές συνήθειες και σύντομα έπεσε στα δίχτυα της πορνείας.
Βιάστηκε επανειλημμένα από τους πλούσιους πελάτες της ώσπου αρρώστησε με πνευμονία. Τότε οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι πάσχει από AIDS.  Στις 18 Νοεμβρίου του 1986 σε ηλικία μόλις 26 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο. 

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς η σοκολάτα έγινε βασικό προϊόν για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

HerNews ka

11η Σεπτεμβρίου: 22 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

HerNews ka

Nike: Η Ελληνίδα θεά που ενέπνευσε το πιο δημοφιλές αθλητικό εμπορικό σήμα στον κόσμο

HerNews ka