HerNews.gr
Αφιερώματα

Σήμερα του Αϊ Γιαννιού – Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες

Σήμερα γιορτάζουν οι Γιάννηδες! Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ιωάννης, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Γιάννα, Γιαννούλα, Ιωάννα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ, Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης. Ο Άγιος Ιωάννης είναι προστάτης της κουμπαριάς και των μοναχών.

Μια από τις μεγαλύτερες εορτές στην Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες εορτάζοντες. Οι Γιάννηδες και Ιωάννες στον τόπο μας είναι τόσοι πολλοί που θεωρείται ότι είναι το δημοφιλέστερο όνομα στην Ελλάδα, ή έστω το δεύτερο δημοφιλέστερο μετά το Γιώργος.

Στις 7 Ιανουαρίου που γιορτάζουν οι «γιάννηδες» πολλές φορές στις μεγαλουπόλεις παρατηρείται μποτιλιάρισμα το οποίο αποδίδεται στον κόσμο που κινείται για να ευχηθεί τα χρόνια πολλά και να γιορτάσει μαζί τους.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος: Από πολύ παλιά έχει καθορισθεί να εορτάζουμε κατά την επομένη ημέρα των Αγίων Θεοφανείων την Σύναξη του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού , για το λόγο ότι αξιώθηκε να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό. Ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε ο Όρθρος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου. Ο Όρθρος που προηγήθηκε της Ανατολής του Ηλίου της δικαιοσύνης. Έτσι τον ονομάζει ένας ύμνος των Θεοφανείων.

Ο Άγιος Ιωάννης

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Ιωάννης ο Βαπτίζων), αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος-συνομήλικος τού Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού (Λουκ. 1,76), εξ ου και ο χαρακτηρισμός “Πρόδρομος”, τον οποίο και βάπτισε.

Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική, ζητώντας από κάθε άνθρωπο να σταματήσει την ανηθικότητά του, βαπτίζοντας όσους έπαιρναν μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, αποδοκίμασε ανοικτά τη σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντίπα με την Ηρωδιάδα, την γυναίκα του αδελφού του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά θεωρείται ως «Προφήτης» και αγγελιοφόρος του Θεού (Μαλαχίας 3,1) και στην Καινή ως “Πρόδρομος”. Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μάρτης! Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης – Γιατί φοράμε Μάρτη;

Her News

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας

HerNews ka

Μοιχεία: Σαν σήμερα η κατάργηση της ποινής στην Ελλάδα

Her News