HerNews.gr
Health

«Καμπανάκι» για ταυτόχρονη συνύπαρξη έως και 5 ιών στα παιδιά – Τί λένε οι ειδικοί

Ένα στα δέκα παιδιά χρειάζεται νοσηλεία, ενώ από μέσα Φεβρουαρίου βλέπουν κορύφωση οι γιατροί. Ποια παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες;

Πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση 4-5 αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα στα παιδιά, δηλώνει στο Πρακτορείο FM o παιδίατρος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Σπύρος Μαζάνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σχεδόν ένα στα δέκα παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας.

Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη τον τελευταίο μήνα, παρόλο που παρατηρείται αύξηση ήδη από τον Οκτώβριο. Καθώς προχωράμε στο χειμώνα, η νοσηρότητα θα αυξηθεί κι άλλο.

Αυτό το κύμα θα χειροτερεύσει τους επόμενους δύο μήνες, και η κορύφωση αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, λέει ο κ. Μαζάνης, και παραθέτει τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου που τώρα διανύουμε:

“1. Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4-5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια

2. Η έλλειψη φαρμάκων για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση της νοσηρότητας

3. η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές”.

Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας ειδικά στην περιφέρεια, και δη στην Κεντρική Ελλάδα, ο κ. Μαζάνης αναφέρει ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.

Πολύωρες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς λόγο – Οι γονείς να επικοινωνούν πρώτα με τον παιδίατρο

Όσον αφορά στις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ο παιδίατρος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι πολύωρες, γιατί φτάνουν εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να εξεταστούν, ακόμη και για κάτι απλό, λόγω του ότι οι γονείς είναι φοβισμένοι.

“Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά παραμένουν πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε κινδυνεύουν ακόμα και αν δεν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να κολλήσουν τελικά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Για αυτό συστήνουμε στους γονείς να απευθύνονται πρώτα στον παιδίατρο, ώστε εκείνος να ασκήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτός να κρίνει αν το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Άλλωστε το 74% των παιδιών παρακολουθούνται από προσωπικούς παιδιάτρους”.

Στο ερώτημα ποιος ιός είναι επικρατέστερος αυτή τη στιγμή στα παιδιά, γρίπη, covid, ή RSV, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων απαντά ότι είναι μοιρασμένα, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάποια μεγαλύτερη έξαρση του ενός ιού από τον άλλο.

Ο RSV προσβάλλει πλέον μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

“Μέχρι πριν από μία εβδομάδα επικρατούσε η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, άρχισε να παίρνει κεφάλι ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες και αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο. Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, έχει αλλάξει συμπεριφορά και πλέον βλέπουμε να κολλάνε και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους”.

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς θα νικήσεις το hangover μετά το ξενύχτι της Πρωτοχρονιάς

Her News

Αυτό είναι το ρόφημα που πρέπει να πίνετε κάθε πρωί για λαμπερό δέρμα & μαλλιά!

HerNews ka

Κρυολόγημα: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικό;

Her News