HerNews.gr
Health

Κρυολόγημα: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικό;

Η εποχή με το κρυολόγημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τα τελευταία χρόνια, με τον COVID-19 να προστίθεται στη λίστα με τους ιούς που κυκλοφορούν. Το πόσο γρήγορα μπορείτε να επιστρέψετε στις δουλειές σας ως συνήθως εξαρτάται πραγματικά από την απάντηση στην ερώτηση “Πόσο καιρό είναι μεταδοτικό ένα κρυολόγημα”; 

Το κοινό κρυολόγημα είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνό. Οι ενήλικες εμφανίζουν δύο έως τρία κρυολογήματα τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς ιούς. 

Δεδομένου ότι τα κρυολογήματα είναι ιογενή, ο μόνος τρόπος που μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κοινό κρυολόγημα είναι να ξεκουράζεστε πολύ, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τρώτε τροφές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν αρρωστήσετε, μπορεί να εμφανίσετε πονόλαιμο, ρινική καταρροή, ήπιο βήχα, φτέρνισμα, αδυναμία, απώλεια όρεξης και πόνους στο σώμα.

Ποια είναι η περίοδος επώασης του κρυολογήματος;

Συνήθως δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι αφού εκτεθείτε σε έναν ιό. Τα πιο κοινά κρυολογήματα έχουν μια περίοδο επώασης. Αυτή η περίοδος περιλαμβάνει τον χρόνο μετά την έκθεση στον ιό μέχρι και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις ημέρες.

Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προτού καν το άτομο καταλάβει ότι είναι άρρωστο. Οποιαδήποτε συμπτώματα κρυολογήματος, όπως συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός ή και βήχας, θα πρέπει να αποτελούν ένδειξη ότι μπορεί να είστε μεταδοτικοί.

Εάν θέλετε πραγματικά να αποφύγετε να αρρωστήσετε, θα χρειαστεί να μείνετε μακριά από κάποιον με κρυολόγημα για ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα. Όποιος έχει κρυολόγημα μπορεί να είναι μεταδοτικός ενώ έχει συμπτώματα, και συνολικά μία έως δύο εβδομάδες αφού γίνει τελείως καλά.

Είναι καλύτερο να περιμένετε τουλάχιστον 72 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων για να ξαναρχίσετε την επαφή.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος, είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι και να ξεκουραστείτε.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γρίπη: Αυτές οι 10 ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα – Τα SOS

Her News

6 τροφές που προκαλούν εθισμό και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε

HerNews ka

Υγιεινό πρωινό: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε την ζάχαρη

HerNews ka