HerNews.gr
Health

Πώς θα νικήσεις το hangover μετά το ξενύχτι της Πρωτοχρονιάς

Η Πρωτοχρονιά ήρθε και τη γιόρτασες δεόντως, είτε σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, είτε έξω με φίλους, είτε και τα δύο. Όπως και να ‘χει, ήπιες και σήμερα το μετανιώνεις, γιατί τώρα το hangover σε τιμωρεί που ήπιες αυτά τα τελευταία σφηνάκια.

Εμείς θα σου πούμε τι μπορείς να κάνεις για να το νικήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά!

Τι είναι το hangover;

Αρχικά, ας μάθουμε λίγα πράγματα για το hangover. Όπως είπαμε, είναι η «τιμωρία» σου επειδή πέρασες καλά και ήπιες λίγο (ή πολύ) παραπάνω απ΄ όσο συνηθίζεις.

Οι επόμενες 14-23 ώρες, μέχρι δηλαδή το αλκοόλ να αποβληθεί από τον οργανισμό σας, είναι δύσκολες και θα δοκιμάσουν την υπομονή σου.

Βαρύ κεφάλι, υπερβολική ενόχληση από τον παραμικρό θόρυβο, ατονία, αστάθεια, φωτοευαισθησία, ξηρό στόμα, συγκαταλέγονται στις πιο συνήθεις συνέπειες της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι λίγο πιο ζόρικα, αφού το hangover περιλαμβάνει, ζαλάδες, εμετούς, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, εφίδρωση, ακόμη και διάρροια.

Πώς θα νικήσεις τελικά το hangover;

  1. Κι όμως… πιες λίγο ακόμα

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά όντως βοηθάει. Κι αυτό επειδή το hangover είναι μια μορφή στερητικού συνδρόμου. Με το να δώσεις στον οργανισμό ακόμα λίγο αλκοόλ, κατευνάζεις τα στερητικά συμπτώματα. Όχι όμως παραπάνω από ένα σφηνάκι!

  1. Πιες πολλά υγρά

Είναι πολύ πιθανό το αλκοόλ να σε χτύπησε επειδή δεν ήσουν αρκετά ενυδατωμένη. Επίσης, το αλκοόλ εμποδίζει την ορμόνη βασοπρεσίνη η οποία μειώνει την ποσότητα ούρων που παράγονται στα νεφρά. Έτσι, το αλκοόλ προωθεί τη διαδικασία της ούρησης.

Απόφυγε την περαιτέρω αφυδάτωση πίνοντας πολλά υγρά, νερό, ροφήματα, χυμούς ή λίγη ζεστή σούπα. Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει τρομερή δράση ενάντια στο hangover, αλλά ως διεγερτικό μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία, οπότε δεν χάνεις κάτι αν πιείς λίγο καφέ ή τσάι.

  1. Φάε υδατάνθρακες

Το ποτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οπότε η εξάντληση και ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί χωρίς το βασικό του καύσιμο. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να ξεχνάς να φας, καθώς πίνεις, πράγμα που μειώνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα γλυκόζης. Ένα ελαφρύ πρώτο γεύμα, όπως πχ ένα τοστάκι με χυμό μπορούν να κάνουν θαύματα στην επαναφορά σου από ένα hangover.

  1. Πάρε παυσίπονο, αλλά μην το παρακάνεις!

Η ασπιρίνη, η ιμπουπροφένη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΗΣΑΦ) βοηθούν στον πονοκέφαλο και θα σε βοηθήσουν κάπως να διαχειριστείς το hangover. Ωστόσο, μπορεί να αναστατώσουν ένα ήδη αναστατωμένο από το αλκοόλ στομάχι, γι’ αυτό μην το παρακάνεις.

  1. Απόφυγε τα σκουρόχρωμα ποτά

Σύμφωνα με έρευνες τα λευκά ποτά (βότκα, τζιν κλπ) προκαλούν λιγότερα hangover απ’ ότι τα σκούρα (ουίσκι, κόκκινο κρασί, τεκίλα). Η κύρια μορφή αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα σκούρα ποτά περιλαμβάνουν και χημικά συγγενικά μόρια, όπως η μεθανόλη. Και ενώ τα ίδια ένζυμα στον οργανισμό μεταβολίζουν την αιθανόλη και τη μεθανόλη, οι μεταβολίτες της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως τοξικοί, προκαλώντας σοβαρό hangover.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αν επιλέξεις τζιν ή βότκα, την επόμενη μέρα θα είσαι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Απλά, μειώνονται οι πιθανότητες του σκληρού hangover. Φυσικά όμως είναι σημαντικός παράγοντας και η ποσότητα του αλκοόλ που έχεις καταναλώσει

  1. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ψευδάργυρος

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνες Β περνάνε το hangover τους πολύ πιο χαλαρά. Αν πας σε ένα φαρμακείο, θα βρεις και κάποιες βιταμίνες που θα βοηθήσουν στην τόνωση του οργανισμού σου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ντους;

Her News

6 εύκολοι τρόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας!

HerNews ka

Σιωπή: Πως να πετύχεις την πιο ωφέλιμη πρακτική ηρεμίας

Her News